EYT'de staj mağdurları için sonunda harekete geçildi: Takvim netleşti! Yüzbinlerce kişinin gözü bu düzenlemede

EYT'de staj mağdurları için sonunda harekete geçildi: Takvim netleşti! Yüzbinlerce kişinin gözü bu düzenlemede

EYT düzenlemesinin Şubat ayının son gününde yasalaşmasına rağmen tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu konuda en çok mağdur olanlar ise, Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık yapanlar. Ellerinde çalıştıklarına dair SGK kartları dahi olmasına rağmen emeklilik işlemleri başlatılmayan yüzbinlerce kişi acil çözüm bekliyor. Staj ve çıraklık mağdurlarının çözümü için ise takvim netleşmeye başladı.

28 Şubat'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen oylamayla onaylanan EYT düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaşma sürecini tamamlasa da, içerdiği maddelerin EYT hususunda çok sayıda toplumsal kesimi kapsamaması tartışmalı hâlde kalmaya devam ediyor. Bunların en başında da staj ve çıraklık mağdurları geliyor. 1999 öncesi işe başlamaları ve ellerinde SGK kartı olmalarına rağmen erken emeklilikten yararlanamayan mağdurlar seslerini duyurmaya çalışıyor. Sorunlarının bir an önce çözülmesini isteyen mağdurlarla ilgili de çözüm takvimi netleşiyor.

AK Parti iktidarı tarafından "Onlarca yıllık mağduriyeti kökten çözdük" ifadeleri kullanılırken, EYT meselesinde mağduriyet yaşayan yüz binlerin yardım çığlıkları artarak sürüyor.

Yasa 8 Eylül 1999 tarihinden önceki şartları içerecek şekilde hazırlandığı söylenmesine karşın, 2 Şubat'ta TBMM'ye sunulan EYT düzenlemesine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'kademeli prim sistemi' eklenmiş ve emeklilik için yeterli görülen 5000 prim gün sayısı 5925'e çıkarılmıştı.

PRİM GÜNÜNÜ TAMAMLAMAK İÇİN KREDİ ÇEKMİŞLERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in canlı yayında yaptığı açıklamalarla söz konusu yasayı "5000 prim ile emekli olunabilecek" şeklinde duyurmasına güvenen yüz binlerce vatandaş, emekli olabileceklerini düşünerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla doğum ve askerlik borçlanması yapmış ve emekli olabilmek için on binlerce liralık borç yükü altına girmişti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine sonradan getirilen 'kademeli prim' eklemesi ile emeklilik hayalleri de boşa çıkan vatandaşlar, alacakları maaştan olmanın yanı sıra borçlanma için çektikleri kredilerin de geri ödemeleri ile baş başa kalmış durumda.

STAJ MAĞDURLARI İÇİN TAKVİM HAZİRAN'A SARKTI

14 Mayıs seçimlerinden önce Meclis'e gelecek bir kanun teklifi ile EYT'li olmak isteyen yüz binlerce kişinin hayalleri bugün itibariyle boşa çıkmış oldu. TBMM, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler nedeniyle 7 Nisan tarihinden itibaren çalışmalarına son verdi. Seçimin ardından oluşacak 28. dönem milletvekilleri listesi ile birlikte toplanacak yeni Meclis içinse en yakın tarih Haziran ayının ilk haftası olarak görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (65)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
65 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN