Ünlü ekonomist Barış Soydan, sosyal medya hesabından yaptığı çarpıcı bir paylaşımla reel sektörde yaşanan ve önümüzdeki yaz aylarının zorlu geçeceğine işaret eden iki kritik gelişmeye dikkat çekti. Soydan, birçok firmanın Kurban Bayramı tatilini uzatarak fabrikalarını yaklaşık 20 günlüğüne kapatma kararı aldığını ve nakit sıkışıklığı yaşayan bazı iş insanlarının mal varlıklarını değerinin oldukça altında fiyatlarla satışa çıkardığına dair haberler aldığını belirtti.
FABRİKALARDA BAYRAM MOLASI 20 GÜNE UZUYOR
Barış Soydan'ın işaret ettiği ilk önemli gelişme, sanayi üretiminde yaşanması beklenen ciddi bir yavaşlamaya işaret ediyor. Soydan, paylaşımında, "Birçok firma bayramdan sonraki haftayı da dahil edip fabrikaları yaklaşık 20 günlüğüne kapatıyor," ifadelerini kullandı. Bu durum, şirketlerin yaklaşan Kurban Bayramı tatilini bir fırsat olarak görerek üretim faaliyetlerine normalden çok daha uzun bir süre ara vereceği anlamına geliyor. Uzmanlar, bu uzun süreli kapanmaların, piyasadaki talep daralması, yüksek stok seviyeleri veya artan maliyetler karşısında bir önlem olabileceğini değerlendiriyor.
NAKİT SIKIŞIKLIĞI PATRONLARI "UCUZA SATIŞA" ZORLUYOR
Ekonomistin dikkat çektiği ikinci ve daha endişe verici gelişme ise reel sektördeki finansman darboğazının boyutlarını gözler önüne seriyor. Soydan, "Nakit sıkışıklığı yaşayan bazı iş insanlarının mal varlıklarını aracılar eliyle rayicin epey altında satışa çıkardıkları haberleri geliyor," bilgisini paylaştı. Bu durum, bazı işletme sahiplerinin veya şirketlerin, içinde bulundukları likidite sorunlarını aşabilmek ve acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla değerli varlıklarını piyasa değerinin altında elden çıkarmak zorunda kaldıklarını gösteriyor.
SOYDAN'DAN KARAMSAR ÖNGÖRÜ: "SANAYİDE BU YAZ AĞIR GEÇECEK"
Bu iki önemli gözlemi birleştiren Barış Soydan, Türkiye sanayisi için pek de iç açıcı olmayan bir yaz öngörüsünde bulundu. Ünlü ekonomist, kısa ve net bir ifadeyle, "Sanayide bu yaz ağır geçecek," diyerek önümüzdeki aylarda üretimde yavaşlama, finansal zorluklarda artış ve genel bir ekonomik daralmanın sanayi kesimini olumsuz etkileyebileceği uyarısını yaptı.
Reel sektörde 2 kritik gelişme:
— Barış Soydan (@barissoydan) June 2, 2025
-Birçok firma bayramdan sonraki haftayı da dahil edip fabrikaları yaklaşık 20 günlüğüne kapatıyor.
-Nakit sıkışıklığı yaşayan bazı iş insanlarının mal varlıklarını aracılar eliyle rayicin epey altında satışa çıkardıkları haberleri geliyor.
Sanayide…

