Fed/Bullard: 100 baz puan faiz artışı görmek istiyorum

Fed/Bullard: 100 baz puan faiz artışı görmek istiyorum

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ülkede görülen son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına cevap olarak, 1 Temmuz 2022'e kadar 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini açıkladı.

Bullard, Bloomberg News ile yaptığı röportajda, Fed'in faiz artırımına ilişkin olarak, "1 Temmuz'a kadar çantada 100 baz puan görmek istiyorum. Zaten daha şahindim ama komitenin yapması gerektiği şeyi çarpıcı biçimde ortaya koydum" dedi.

BloombergHT'nin aktardığına göre Bullard'ın planları arasında; artışları üç toplantıya yaymak, ikinci çeyrekten itibaren Fed'in bilançosunu küçültmek ve ardından ikinci yarıda güncel verilere dayanarak faiz oranlarını belirlemek yer alıyor. Mart toplantısında 50 baz puan faiz artışıyla başlayıp başlamama konusunda kararsız olduğunu söyleyen Bullard, tartışmaya liderlik etmesi için kararı Fed Başkanı Jerome Powell'a bırakacağını söyledi.

Bullard, ocak ayı enflasyon verileri hakkında yaptığı değerlendirmede, "40 yılın en yüksek enflasyonuna sahibiz. Bence çok daha çevik ve verilere karşı çok daha reaktif olmamız gerekecek" dedi.

ABD'DE TÜFE OCAK AYINDA YILLIK YÜZDE 7.5 ARTTI

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocak ayında yıllık olarak yüzde 7.5 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7.3 açıklanması yönündeydi.

Aylık bazda bakıldığında ise enflasyon yüzde 0.6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0.4 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü. Buna göre aylık çekirdek enflasyon yüzde 0.6 ile yüzde 0.5'lik beklentiyi aşarken, yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 6 olarak kaydedildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN