Grevlere karşı yapay zeka ile önlem: İşveren önceden tespit edebilecek

Grevlere karşı yapay zeka ile önlem: İşveren önceden tespit edebilecek

Büyük şirketler global tedarik zincirlerinde muhtemel protesto ve grevlerle oluşan aksamaları yapay zeka ile tespit edip önlem alıyor.

KARAR HABER MERKEZİ

Global tedarik zincirlerinde oluşan öngörülemez aksamalar büyük şirketleri yeni çözüm yolları aramaya itiyor. Büyük şirketler olası grev ve protestoları önceden tespit edip alternatif tedarik imkanlarını devreye sokuluyor.

Bu imkanı sağlayan teknolojiye verilen isim PRI. (Predicdive Risk Intelligence) PRI aslında bir veri analizi sistemi. Büyük şirketler özellikle uzak doğuda korona krizi ve Ukrayna savaşı nedeniyle meydana gelen tedarik aksamalarını önceden tespit etmek için bu teknolojiyi kullanıyor.

Bu yazılımda sadece makroekonomik veriler ve haberler değil daha çok yerel düzeydeki sosyal medya verileri kullanılıyor, grev ve protestolar önceden tespit ediliyor. Büyük sosyal medya platformlarından büyük çapta veriler toplanıp değerlendiriliyor.

Grev ve protestolar sosyal medya üzerinden açıklanınca zaten tespit ediliyor. Ancak sistem böyle somut beyanların olmadığı durumlarda da muhtemel eylemleri tespit edebiliyor. Araştırmanın yapıldığı bölgelerde ve sosyal medya kullanıcıları arasında örneğin ücret kesintisi, fazla mesai, işten çıkarma vs. gibi kavramlar ve bunları kullananlar tespit ediliyor. Bölgenin yakın tarihinde benzeri grev ve protestolardan bir şablon oluşturularak yeni verilerle kıyaslanıp grev ve protesto riski tespit ediliyor.

Sistem kısa vadeli grev ve protestoları tespit edince alarm veriyor ve büyük şirketler de daha eylemler olmadan tedarik alternatifleri arayışına giriyor. Örneğin demir yoluyla yapılacak bir nakliyat deniz yoluna aktarılıyor.

Avrupalı büyük şirketler 2023 yılından itibaren tedarik zincirlerinde ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel olan insan hakları ihlallerini de beyan etmek zorundalar PRI sistemi bu yönüyle de büyük şirketler için bir bilgi kaynağı.

Ancak bu sistemin yan etkilerine de dikkat çekiliyor. İşverenlerin muhtemel bir grevden haberdar olmaları halinde, çalışanların ücretin arttırmak yerine, baskı ve yıldırmayla protestolara engelleme ihtimali de söz konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN