Hakan Kara'dan çarpıcı analiz: 70 puanlık enflasyonun 50 puanı yerli ve milli

Hakan Kara'dan çarpıcı analiz: 70 puanlık enflasyonun 50 puanı yerli ve milli

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti ve ekonomist Hakan Kara, yüzde 70'e dayanan enflasyon verilerine ilişkin güncel hesaplamalarını paylaştı. Buna göre, nisan ayındaki enflasyonun 20 puanı dış faktörlerden kaynaklanırken 50 puanın ise Türkiye'ye özgü faktörlerden oluştuğu ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'nin 2021-2022 Nisan enflasyon verilerini açıklamıştı. Buna göre Türkiye'nin yıllık enflasyonu 69,97 seviyesine ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, söz konusu enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Enflasyonda dünya sıralamasında dördüncüyüz. “Kayıp yıllar” sayılan 90’larda bile sıralamamız daha iyiydi" ifadelerini kullanmıştı.

Enflasyon verilerine ilişkin güncel bir hesaplamasını paylaşan Kara, nisan ayındaki enflasyonun yüzde 70'e dayanmasında 20 puanın dış faktörler nedeniyle gerçekleştiğini ancak 50 puanın Türkiye'ye özgü olduğunu açıkladı.

KENDİ YARATTIĞIMIZ ENFLASYON AĞIR BASTI

"Güncel hesaplamalarıma göre Nisan'da %70 olan enflasyonun 20 puanı dış fiyatlardan 50 puanı bize özgü faktörlerden kaynaklanıyor" diyen Kara, bir tablo paylaşarak enflasyondaki iç ve dış etkileri gözler önüne serdi.

hakan-kara.jpgİşte Kara'nın yaptığı enflasyon hesabını gösteren tablo

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN