Hala EYT maaşı alamayanlar dikkat! Nedeni çok basitmiş: Hemen o kaydınızı kontrol edin

Hala EYT maaşı alamayanlar dikkat! Nedeni çok basitmiş: Hemen o kaydınızı kontrol edin

EYT ile birlikte 1 milyon 900 bin kişi emekli aylığına kavuştu. Düzenleme kapsamında hala emekli maaşını alamayanlar için açıklamalarda peş peşe geldi. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, maaş alamama nedenlerini sıraladı. Nedeni aslında bu kadar basitmiş. İşte emekli maaş alamama nedenleri…

Uzun bir süredir beklenen EYT düzenlemesi ile ilgili açıklamalar peş peşe geliyor. Mart ayında yürürlüğe giren EYT düzenlemesi kapsamında 1 milyon 900 bin kişi emekli maaşına kavuştu. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortası bulunan milyonlarca kişi yaş şartının kalkması ile emeklilik başvurusunda bulundu. Ancak emekli aylığı alamayan vatandaşlar nedenlerini de merak ediyor. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, merak edilen konu hakkındaki detayları paylaştı. İşte emekli maaş alamama nedenleri…

EMEKLİ AYLIĞI ALAMAMA NEDENLERİ NELERDİR?

Emeklilik işlemleri tamamlananlar peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon ödemeleri de dahil olmak üzere tüm haklardan yararlanmaktadır. Mart ayı kapsamında başvuruda bulunan emekliler emekli aylığı en düşük emekli aylığına tamamlananlar da aradaki farkı hesaplarında görüyor. Emekli aylık bağlanmayan EYT'liler ise gündemin en çok tartışılan konuları arasında yer alıyor.

para-odemesi-1.jpg


Emekli aylığı alamayan vatandaşlar için açıklamalar peş peşe gelirken Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram Milliyet’e konuştu. Mart ayı itibarıyla dilekçe veren EYT'lilerin emeklilik hakkı elde ettiğini belirten Bayram, Nisan ayında emekli olması beklenen kişilerin bazı nedenlerden dolayı geç bir tarihte emekli olduğunu söyledi. Bayram, EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkı elde edemeyen kişiler için neden emekli olamadığını şu sözlerle sıraladı:


Bunun sebebi o vatandaşlarımızın başka şehirlerde, iş yerlerinde olan çalışmaları, dosyalarında gözükmemesidir. Bundan dolayı başka SGK İl Müdürlükleri’ne yazı yazıldığı ve bu dosyalar beklendiği için emeklilikleri gecikmiş durumda.

para-hesap-1.jpg​​​​​​​
EYT’liler arasında eksik prim günleri olanlar varsa emekli olamıyorlar. 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında primi olanlar emekli olabilecekler. Burada e-Devlet üzerinden bakarak eksik olan prim günlerini tamamlayarak emekli olabilirler.


Bağ-Kur’da prim borcu olanların emekli olabilme durumu söz konusu değil ancak SSK’da yatırılan prim üzerinden hesaplama yapılıyor. Prim yatırılmadıysa bu yatırılmış bir sigorta primi olarak dikkate alınmıyor ve emeklilik hesabı yapılmıyor.


HALA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORLAR


EYT düzenlemesi kapsamında en az %60'lık bir kesimin çalışmaya devam ettiğini belirten Bayram, sosyal güvenlik destek priminin işveren tarafından yatırılması durumunda vatandaşların maaş almaya devam edeceğini söyledi. Aralarında kıdem tazminatı alanların olduğunu da belirten Bayram, ikinci bir işte çalışanların kıdem tazminatı alabildiğini belirtti.

para-hesap.jpg​​​​​​​

EYT kapsamında maaş bağlama işlemlerinde eksik bir evrakları yoksa, sigorta primleri tamamlanmışsa ve başka bir dosya ile birleştirme yapılmayacaksa emeklilik işlemleri hızlı bir şekilde yapılmaktadır. EYT'lilerin 90 gün içerisinde emekli aylığı alamaması durumunu işaret eden Bayram, SGK'dan avans alabilme durumları olduğunun altına çizdi. EYT düzenlemesi hakkında detayları paylaşan Muhammet Bayram, konuşmalarına şu sözlerle devam etti:


“Kişiler burada SGK’ya başvurup ‘Emeklilik dilekçemi verdim ancak bana emeklilik kaydı bağlanmadı, bunun için bir avans istiyorum’ şeklinde dilekçe verirlerse maaşlarına bir avans alabilirler. Her ne şekilde geç bağlansa dahi başvurdukları aydan bir sonraki ay maaş bağlanmaya hak kazanmışlardı. Martta dilekçe veren bir kişi nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarına ilişkin toplu bir şekilde maaşlarını alabileceklerdir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN