Herkes elindeki dolarları altına çevirecek! İslam Memiş "riskimiz var" diyerek uyardı: Altın ve dolarda savaş etkisi...

Herkes elindeki dolarları altına çevirecek! İslam Memiş "riskimiz var" diyerek uyardı: Altın ve dolarda savaş etkisi...

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, İsrail ile Filistin arasında yaşananlar hakkında çarpıcı açıklamalara imza atarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, İsrail ve Filistin arasında yaşananları değerlendirerek çarpıcı açıklamalara imza attı.İsrail ile Filistin arasında yaşananların bir belirsizliğe neden olduğunu belirten İslam Memiş, petrol fiyatlarında artış yaşanacağını ve bu durumun iki yıl boyunca devam edeceğini öne sürdü.

Haber Global'de yer alan habere göre; Petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkması halinde bu durumun en çok Türkiye'ye yanıt vereceğini öne süren Memiş, Türkiye'nin dolara muhtaç bir ülke olduğunu iddia etti.

Katıldığı bir Youtube kanalında değerlendirmelerde bulunan İslam Memiş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Büyük risklerin olduğu ortamda fiyatlara çok yansımadı. Altın jeopolitik risk ortamında güvenli bir limandır. Ons altında 40-45 dolarlık yükseliş söz konusu ama agresif yükseliş yok. Petrolde de öyle. Küresel piyasalar demek ki artık duygusal olarak bir şeyleri kabul etmeye başladı. O kadar yoğun savaşlar, doğal felaketler oldu ki önceden 10 yıl önce böyle bir ortam olsaydı küresel piyasalarda çarşı pazar karışmıştı. Bu süreçlerin artık normalleştiğini gösteriyor bize. Ekonomi ile psikoloji direkt alakalı. Yatırımcı psikoloji artık bir şeyleri kabullenmiş.

Gündem başlıkları hızlıca değişiyor. Dünyanın gündemi şu anda Ortadoğu. Farklı ülkelerin, İran olsun, Kuzey Kore, Rusya, Türkiye, Suriye... Farklı ülkelerin gerginlikleri devam ederse o zaman ciddi fiyatlamalar görebiliriz. Şu anda Filistin ile İsrail'i baş başa bıraktılar. Belirsizlik var. Ne kadar sürecek? Aynı Rusya-Ukrayna savaşında olduğu gibi benim şahsi sürecim kontrollü uzun bir sürece girdik. Sivil katliamlar konusunda kan ve gözyaşı olacağını düşünüyorum. Dünya genelinde haritalar yeniden çiziliyor.

Merkez bankaları da işin içinden çıkamıyor. Önden yüklemeli faiz artırımları yapılıyor bu kez İsrail-Filistin savaşı. Enflasyonu daha önce Rusya'nın üzerine çıkarmışlardı. Tekrar petrol fiyatları yükseliyor. Kontrollü şekilde bu sürecin iki yıl devam edeceğini tahmin ediyorum. Kara harekatı ile jeopolitik riskler biraz daha fiyatlanır. Diğer ülkelerin müdahil olması çok kuvvetli. Biz siyaset bilimci değiliz ama ekonomiye yansımalarını görmek için açıklamaları takip etmek zorundayız. Kısmen fiyatlara yansıdı, özellikle petrol fiyatları bu sürecin bel kemiği. Altın o kadar etkili değil. Petrol fiyatları 100 dolar üzerine çıkarsa küresel ekonomilerdeki riskler tamamen bozulur. Enflasyon hızlıca geri gelmiş olur. Dünyada en fazla enflasyonu yüksek 2. ülke Türkiye, en çok bizim zararımıza olur.

Dolar endeksi 105-106 bandında. Zaten dolar yüksek. Biz dolara muhtaç bir ülkeyiz. Pariteden dolayı zaten zarar ediyoruz. Filistin'e karşı hassasiyetimiz var. Sancılı bir geçiş sürecindeyiz. Ezberler tamamen bozulabilir. Tekrar sil baştan süreçler başlayabilir. Böyle bir riskimiz olduğunu söyleyebilirim.

İnsanların altın gibi güvenli limanlara gitmemesi için bir şeylere atıfta bulunulması lazım. Petrol tam düşüş eğilimindeyken yok ısrarla bir şey çıkacak. Altın fiyatları baskılanıyor. Bu kez herkes elindeki dolarları altına çevirecek, bu kez yine müdahale geliyor herkes altına yönelmesin diye. Bunları sonuna kadar kullanacaklarını düşünüyorum ben."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN