Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Ocak-Eylül dönemini kapsayan 9 aylık süreçte 8 farklı ülkeye yapılan deniz salyangozu ihracatı, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladı. Toplamda 1017 tonluk dış satım gerçekleştirilirken, bu ihracattan elde edilen gelir 10 milyon 676 bin 250 dolar olarak kayıtlara geçti. Türk deniz ürünlerine olan uluslararası talep artarken, sektör yıl sonu için de hedeflerini büyüttü.

LİSTENİN BAŞINDA GÜNEY KORE VAR
İhracat yapılan ülkeler arasında en çok ihracat 5 milyon 260 bin 832 ile Güney Kore olurken bu sıralamayı 1 milyon 610 bin 675 ile Çin, 1 milyon 306 bin 339 dolarlık deniz salyangozu ihracatı ile de İspanya takip etti.
Japonya, ABD, Tayvan, İtalya ve Ukrayna'ya da deniz salyangozu dış satımı gerçekleştirildi.

TALEP ARTIYOR HEDEF YÜKSELİYOR
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Deniz ürünlerine olan talebin arttığını hal böyle olunca yıl sonunun daha güzel rakamlarla tamamlanacağını hedeflediklerini açıkladı. Kalyoncu, ihracat miktarını ve ülke çeşitliliğini artırma gayretinde olduklarına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Yılın kalan bölümünde mevcut pazarlarda konumumuzu güçlendirmenin yanı sıra Uzak Doğu ve Avrupa'da yeni ülke pazarlarına ulaşmayı hedefliyoruz. İhracatın sürdürülebilir şekilde artması için ürün kalitesinin korunması, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve tanıtım faaliyetlerinin yoğunlaştırılması yönünde de çalışmalar yapıyoruz."
