Kara haber geldi! Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı: Zamlar o ürünün litresinde 5 lira birden oynadı

Kara haber geldi! Yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı: Zamlar o ürünün litresinde 5 lira birden oynadı

Akaryakıtta ÖTV tutarını artıran karar Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. ÖTV'deki artış, kimi ürünlerin litresine 5 lira birden yansıdı. İşte yeni zamlı fiyatlar...

Akaryakıt satışlarında ÖTV miktarını artırmaya yönelik karar Resmi Gazete'de yayımlandı. ÖTV tutarında yaşanan artış bugünden itibaren pompaya yansıyacak.

ZAMLI GÜNCEL FİYATLAR NE KADAR OLDU?

Yeni gelen zammın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin litresinden alınan ÖTV miktarı toplam 7,52 lira, 98 oktan kurşunsuz benzinin özel tüketim vergisi ise litrede 7,99 lira olarak güncellendi. Motorinin litresinden 7,05 lira alınırken, LPG otogazda ise 5,77 lira ÖTV alınacak.

Yeni karar sonrasında, ÖTV tutarı motorin ile benzinin litresinde 5 lira yükselmiş oldu. Düzenleme öncesinde benzinin litresinden 2,52 TL, motorinin litresinden de 2,05 TL ÖTV alınıyordu. Artışların pompaya yansıyan fiyatının KDV dahil 6 lira olması öngörülüyor.

yeni-proje-9.jpg

Karara dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki değişimden kaynaklı akaryakıt ürünlerinde meydana gelen maliyet artışının tüketicinin kullandığı akaryakıt ürünlerine yansımaması ve enflasyonla mücadeleye destek vermek amacıyla ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların (akaryakıtlar ve akaryakıt harici petrol ürünleri vb.) maktu ÖTV tutarlarında 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artırımı yapılmamıştır. Bunun sonucunda benzinde, motorinde ve diğer ürünlerde vergi yükleri %50'leri aşan oranlarda düşmüştür.

Ancak günümüzde, deprem afetleri nedeniyle ortaya çıkan ilave finansman ihtiyacının karşılanması ve Hazine nakit rezervinin güçlü seviyede tutulabilmesi için akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünlerinin ÖTV tutarlarının Cumhurbaşkanına verilen yetki sınırları içerisinde güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur. Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan ve yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktu ÖTV tutarları; benzinde ve motorinde 5 TL, LPG de 4 TL, diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranları esas alınarak artış yapılmıştır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN