Karadan yolcu taşımalı 'çözüm'

Karadan yolcu taşımalı 'çözüm'

Yolcu sayısına, ihtiyaca bakılmadan yapılan Hazine garantili Zafer Havalimanı her yıl zarar yazınca ‘Çevre illerdeki işleyen pistleri kısıtlayalım, yolcuyu yönlendirelim’ formülü devreye girdi. Uçmayanın parası müteahhide 84 milyonun cebinden ödenirken CHP’li Çakırözer “Bakanlığın Zafer’e uçun baskısı yüzünden iki şirket Eskişehir’i bıraktı. Garanti eziyetini vatandaş çekiyor” dedi.

Toplam nüfusu 1.6 milyon olan Kütahya, Afyon ve Uşak’a hizmet vermek üzere 2012’de yapılan Zafer Havalimanı’na geçen yıl 1.3 milyon yolcu garantisi verildi. Ancak 22 bin yolcu uçtu. Aradaki uçurum nedeniyle işletmeciye yaklaşık 6.9 milyon euro ödeme yapıldı. ‘Issız havalimanına’ tekerlek değmeyince Ulaştırma Bakanlığı’nın havayolu şirketlerine iki kez Eskişehir’e bir kez Zafer’e uçma baskısı yaptığı dile getirildi.

‘HESAPSIZ, KİTAPSIZ İŞİN KAZANANI MÜTEAHHİT KAYBEDENİ MİLLET’

Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Zafer Havalimanı’nın yolcu sayısının artırılması için çevre illerdeki pistlerin kapatılmaya çalışıldığını iddia etti. Bakanlık baskısı nedeniyle iki havayolu şirketinin Eskişehir uçuşlarını durdurduğunu söyleyen Çakırözer “Yapılan iş hesapsız, kitapsız, plansız. Milletin vergileri yanlış yere harcanıyor. Müteahhit kazansın diye uçmayan yolcu başına para ödüyoruz” dedi.

TUTMAYAN GARANTİYE KARA YOLU ÇÖZÜMÜ

YİD modeliyle yapılan Kütahya Zafer Havalimanı için 2021’de 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantisi verildi. Fakat tüm yıl boyunca sadece 22 bin 936 yolcu havalimanını kullandı. Zararı minimuma indirmek isteyen bakanlık iddialara göre, Eskişehir uçuşlarını buraya kaydırmaya başladı. CHP’li Çakırözer “Eskişehir’den üç şirket geçen hafta 8 uçuştan 6’sını Zafer’e kaydırmak zorunda kaldı” dedi.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Zafer Havalimanı, otoyol ve köprülerde şirketlere vaat edilen yolcu sayılarının yanına dahi yaklaşamadığı için kamu zararı her yıl katlanarak büyüyor. Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında YİD modeliyle hizmete açılan Zafer Havalimanı da beklenen ilgiyi görmedi. 2021’de havalimanını kullanan kişi sayısı 22 bin 936’da kaldı. Havalimanının 2021 yolcu garantisi bir önceki yıla göre 38 bin 381 yolcu artışı öngörüsüyle 1 milyon 317 bin 733 olarak belirlenmişti. Yolcu kapasitesi için yapılan hesaplamadaki pay yüzde 98,2 oldu.

Sonrasında Zafer Havalimanı’nı kurtarmak için yeni girişimler başladı. Kütahya Zafer Havaalanının trafiğini artırmak için Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanından uçuş yapan havayolu şirketlerine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan baskılar daha önce de gündeme gelmişti. Şimdi ise CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Zafer Havalimanı için verilen Hazine garantisinin eziyetini Eskişehirlilerin çektiğini aktardı. Şirketlere yapılan baskıyı kamuoyuna duyuran Çakırözer “Eskişehir’e uçan üç şirket geçen hafta Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nından kullanacakları 8 uçuştan 6’sını Zafer’e kaydırmak zorunda kaldı. Bu hafta da şimdiden 6 uçuş Zafer’e kaydırılmış durumda.

Çünkü bakanlık şirketlere ‘Bir kez Eskişehir’e uçacaksanız, 2 kez de Zafer’e uçacaksınız’ baskısı yapıyor. Ayrıca havayolu şirketlerine iki haftalık uçuş planı sunma zorunluluğu getirilmiş. Bu iki koşul nedeniyle şirketler Eskişehir’den çekiliyor. AK Parti iktidarı Zafer Havalimanı vurgununun bedelini Eskişehirlilere ve Eskişehir havalimanını kullanan Avrupa’daki Türklere ödetme inadından vazgeçmiyor” dedi. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı uçuşları iptal olanlar iddialara göre, ağırlıklı olarak Kütahya Zafer Havalimanı’na yönlendiriliyor. İki havalimanı arasında ise yaklaşık 125 kilometrelik fark bulunuyor. Yani Eskişehir’e inmek isteyen bir kişi uçak yolculuğu haricinde yaklaşık 2 saat de karayoluna harcayacak.

360 KİŞİNİN 260'I ESKİŞEHİR DİYOR

Utku Çakırözer anket sonuçlarını TBMM’de kamuoyu ile paylaştı. Çakırözer, “Zafer vurgunun bedelini Eskişehir’e ödetmek istediniz ama tutmadı! Anketlere göre, Brüksel’den uçağa binen 360 kişiye ‘Eskişehir’e mi, Kütahya’ya mı uçmak istersiniz’ diye sormuşlar. 290’ı ‘Eskişehir’e uçmak istiyorum’ demiş! Ama Ankara’daki beyler uçurmam diyor. Eskişehirlilerin yoğun talebine karşın iktidar yıllardır Eskişehir’e tarifeli sefer koymuyor. 17 yıldır yurtdışındaki yurttaşlarımız Belçika, Almanya, Hollanda ve Fransa’dan charter seferleriyle Hasan Polatkan üzerinden Eskişehir, Afyon, Bilecik, Konya ve diğer il ve ilçelere ulaşıyor. Şimdi bu havaalanı kapatılmak isteniyor.” dedi.

‘BİLETİMİ HABERSİZ KAYDIRMIŞLAR’

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer “Sizinle özellikle havaalanı ile ilgili bazı belgeleri paylaşmak istiyorum. Böylesine bir başka vurgunu, Zafer Havaalanı vurgununu, soygununu, ne kelime arıyorsanız, kelimeler yetersiz kalıyor. Orada yapılan iş için, o ayıbı örtmek için Eskişehir’i feda etmesine tek vücut olarak karşı çıktılar. Sadece Eskişehirliler de değil ben bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Belçika’daki, Almanya’daki yurttaşlarımız açıklamalar yaptı. Vatandaş diyor ki: ‘Ben Sun Ekspress’e yazdım. Bir elimde biletim var. Ben Eskişehir’e uçacaktım. Bu biletimi Zafer’e kaydırmışlar’ diyor. Şimdi iktidar vekilleri açıklama yaptı, ‘sorun çözüldü’ diye, ben de yazdım diyor yanıt gelmiş, ‘Eskişehir varış ve çıkış uçuşlarımız şu an için bulunmamaktadır’ yazıyor. Yeni güzergâhlarımız başladıkça güncellenme sağlanacaktır diye. Bu Eskişehir’e yaz aylarında belki de en çok uçan firmalardan biri. Şu an da uçuşlarını Zafer Havaalanı’na yapıyor. Geçen hafta yapacağı, Eskişehir’e planlı uçuşunu Zafer Havaalanı’na yaptı” dedi.

‘ŞİRKETLERE BASKI YAPILIYOR’

Utku Çakırözer, daha önce Eskişehir seferleri olan bir şirketin hâlâ Eskişehir seferlerini başlatmadığını dile getirerek şunları söyledi: “Hemşerilerimiz Avrupa’dan Eskişehir’e uçmak için aylar önce bilet almış. Şimdi mağdur. Zorla Zafer’e yönlendirmişler. ‘Operasyonel nedenlerden dolayı Eskişehir’e uçuş gerçekleştiremiyoruz’ demişler. Bir hafta öncesine kadar tıkır tıkır Eskişehir’e uçan uçaklar şimdi neden uçmuyor? Çünkü şirketlere baskı yapılıyor. 2021 yılında Eskişehir’e yurtdışından toplam 837 uçuş yapılmış, 100 bin yolcu uçmuştu. Belçika, Almanya ve Fransa’dan. İktidarın ‘Zafer zorlaması’ sürerse, bu rakamlar 2022’de hayal olur. Bu baskı olmasa toplam uçuş ve yolcu sayısında artış bekleniyordu. Şimdi bırakın artışı geçen yılın üçte birini, dörtte birini görmek mümkün olmayacaktır.”

İSTANBUL'DA ULAŞIMA YÜZDE 40 ZAM

İBB’nin ulaşıma zam teklifi sonunda kabul edildi. UKOME olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 40 zam önerisini onayladı. Tam elektronik bilet ücreti 5.48 liradan 7.67 liraya çıktı. Minibüs indi-bindi ücreti de 5.25 lira oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 40 zam önerisi kabul edildi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce (TUHİM) akaryakıta gelen zamlar nedeniyle elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine zam yapılması önerisi görüşüldü.

Müzakerelerin ardından teklif kabul edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcisi ise karara şerh düştü.

TAM ABONMAN 602 LİRA: Tam elektronik bilet ücreti 5.48 liradan 7.67 liraya, tam abonman ücreti 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonman 78 liradan 109 liraya, ilk aktarma 3.92’den 5.48 liraya çıktı.

TAKSİ İNDİ BİNDİ 28 TL: Sarı taksi açılış ücreti 9.8 liraya, sarı taksi kısa mesafe ücreti 20 liradan 28 liraya ulaştı.

KISA MESAFE SERVİS 554 TL: Minibüs indi-bindi ücreti 3.75’den 5.25’e liraya, okul servis ücreti 396 liradan 554 liraya, personel servis ücreti 211 liradan 295 liraya, taksi dolmuş ücreti de 7,25 liradan 10 liraya yükseldi.

HALKALI-GEBZE 16.97 TL: Marmaray’da tam parkur 12.12’den 16.97 liraya, en az taşıma ücreti 5.48 liradan 7.67 liraya, öğrenci indirimli 2.67 liradan 3.74 liraya çıktı. 1-7 istasyon 5.48’den 7.67’ye, indirimli öğrenci 2.76’dan 3.74’e, 8-14 istasyon 7.04’ten 9.86’ya, indirimli öğrenci 3.29’dan 4.61’e, 15-21 istasyon 8.13’den 11.38’e, indirimli öğrenci 3.92’den 5.49’a, 22-28 istasyon 9.38’den 13.13’e, indirimli öğrenci 4.46’dan 6.24’e, 29-35 istasyon 10.95’ten 15.33’e, indirimli öğrenci 5.24’ten 7.34’e, 36-43 istasyon 12.12’den 16.97’ye, indirimli öğrenci de 5.48’den 7.67 liraya yükseldi. Bir geç bilet ücreti 23 liradan 32 liraya, 2 geç bilet 35 liradan 49 liraya, 3 geç bileti de 67 liradan 94 liraya çıktı.

07-nisan-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN