Kooperatif bir araya getirdi, üretime geçildi: Kadın elinden 16 çeşit: Hepsinin gelir kaynağı…

Kooperatif bir araya getirdi, üretime geçildi: Kadın elinden 16 çeşit: Hepsinin gelir kaynağı…

Hatay’da kurulan kooperatif kadınları bir araya getirdi, üretime geçildi. Kadın elinden 16 çeşit yapılan ürünler, hepsinin gelir kaynağı oldu…

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bir araya gelen kadınlar, kurdukları kooperatif çatısı altında ürettikleri 16 çeşit doğal sirkeyi satarak hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de ekonomik bağımsızlıklarını kazanıyor. Kadınların girişimi, “Hayat Hatay Projesi” kapsamında hayata geçirildi.

KOOPERATİFLE GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİLER

6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Hatay Valiliği tarafından kadın üreticilerin desteklenmesi amacıyla başlatılan “Hayat Hatay Projesi” çerçevesinde Dörtyol’da evlerinde sirke yapan 7 kadın bir araya geldi. Kadınlar, Hayrolsun Dörtyol Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurarak üretimlerini profesyonel zemine taşıdı.

hatayda-kadinlar-1

16 FARKLI SİRKE ÜRÜNÜYLE PAZARA AÇILDILAR

Kooperatif çatısı altında yaklaşık 1 yıldır üretim yapan kadınlar, elma, ananas, enginar, lavanta, gül gibi farklı meyve ve bitkilerden 16 çeşit sirke üreterek hem online satış kanalları hem de yerel pazarlarda ürünlerini tüketiciyle buluşturuyor.

SİRKELER FABRİKASYON DEĞİL, DOĞAL YOLLARLA ÜRETİLİYOR

Kooperatif Başkanı Raife Merd, sirkelerinin tamamının geleneksel yöntemlerle üretildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Sirkelerimiz 3 ila 6 ay arasında fermantasyon sürecinden geçiyor ve ardından dinlendiriliyor. Fabrikasyon sirkelerde ise bu süreç 24 saate indirgeniyor ve genellikle sentetik asetik asit ekleniyor. Bizim ürünlerimiz tamamen doğaldır.”

hatayda-kadinlar-2

DÖRTYOL’A SİRKE TESİSİ KURMA HEDEFİ

Merd, projeyle sadece gelir elde etmeyi değil, aynı zamanda daha fazla kadını istihdam etmeyi ve Dörtyol’a bir sirke tesisi kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Şu ana kadar yaklaşık 1,5 ton doğal sirke üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Merd:

“Bu iş sayesinde ekonomik bağımsızlığımı kazandım. Kendi ayaklarım üzerinde durmayı öğrendim. Amacımız, Dörtyol’un ve kooperatifimizin adını duyurmak ve bir sirke üretim tesisi kurmak.”

hatayda-kadinlar-3

GELİRİN BİR KISMIYLA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DESTEK

Kooperatif sadece üretim değil, sosyal sorumluluk alanında da örnek teşkil ediyor. Kadınlar, satışlardan elde ettikleri gelirin %10’unu hayır kurumlarına bağışlayarak ihtiyaç sahiplerine destek oluyor. Ayrıca mantı ve erişte gibi ek gıda ürünleri de üretmeye devam ediyorlar.

KADINLAR EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Kooperatif üyelerinden Mehtap Özçelik, iki çocuk annesi olarak bu girişim sayesinde aile bütçesine katkı sağladığını ifade etti. Cemile Şahan ise üretim yaparak kendi gelirini elde etmenin mutluluk verici olduğunu söylerken, Kader Güner, bu iş sayesinde kendi ayakları üzerinde durabildiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN