Krugman'dan Silikon Vadisi Bankası açıklaması: Çöküş ekonomiyi yavaşlatacak

Krugman'dan Silikon Vadisi Bankası açıklaması: Çöküş ekonomiyi yavaşlatacak

Silikon Vadisi Bankası'nın batması ve kurtarılması uluslararası piyasalarda iflasların devam edeceği gibi bazı olumsuz söylemlere yol açtı. Ancak Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman'a göre sık sık dile getirilen endişelerin neredeyse hepsi yersiz. İflas nedeniyle FED'in enflasyonla mücadele için yaptığı faiz artırımlarını gereken miktarda yapamayacağı görüşünü reddeden Krugman, bu durumun ekonomiyi yavaşlatacağını ve hayat pahalılığı üzerinde olumlu etki yapacağını savundu.

SELMAN CÖMERT

Silikon Vadisi Bankası'nın iflasından sonra piyasaları saran olumsuz hava, bazı 'kıyamet' senaryolarını doğurdu. Ancak Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, New York Times'ta yazdığı bir köşe yazısında, "Karar vericilerin doğru kararı verip vermediği anlaşılmadan önce, bankacılık problemlerinin sonuçları belirsiz bir ekonomik durumu daha da bunaltıcı hale getirdi ve bu bir süre daha devam edecek, belki sonsuza kadar. Ama şu anda çok fazla kıyamet söylemi duyuyorum, ancak mevcut gerçekler göz önüne alındığında bu söylemlerin hiçbiri doğru görünmüyor" dedi.

Geçen hafta Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) batışı etmesi, 2008 krizinden bu yana en büyük banka iflası olarak değerlendirildi. Batmadan önce teknoloji şirketlerine kredi desteği veren banka, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından devralındı.

ABD Başkanı Joe Biden, SVB'nin FDIC'nin kontrolüne girmesinin bankaya finansal destek verileceği anlamına gelmediğini ileri sürerek ABD vatandaşları için hiçbir maliyeti olmayacağına söz verdi. Ancak Krugman bu hamlenin yanlış olduğunu ve finansal destek olduğunu söyleyerek Biden'ın söylemlerini yalanladı.

Nobel ödüllü ekonomist, banka iflasının ve bankaya kayyum atanmasının piyasalarda yarattığı korkunun yersiz olduğunu iddia etti.

"SVB'NİN KURTARILMASI 'SİNİR BOZUCU'"

SVB'nin uygun risk yönetimini yürütemeyecek kadar çeşitlilik ve kapsayıcılıkla ilgilenmesi nedeniyle iflas ettiği görüşünü "gülünç" bulan Krugman, teknoloji sektöründe önemli bir rol oynaması nedeniyle hükümetin bankayı kurtarma girişimlerinin makul olduğunu söylese de bu yardımın "sinir bozucu" olduğunu belirtti.

Krugman, hükümetin SVB'ye finansal destek çıkmasının diğer bankaları sorumsuzca risk almaya itebileceğine dair endişelerin de yersiz olduğunu ileri sürerek, "…finansal sistemde risk alımının artmadığını, (tam tersine) azaldığını görüyoruz" dedi.

"İFLAS EKONOMİYİ YAVAŞLATACAK, FED'İN FAİZ ARITIRIMI DAHA DÜŞÜK OLACAK"

Banka batışının enflasyonla mücadeleyi baltalayacağına dair endişelere de değinen Krugman, FED'in zaten faiz oranlarını sert bir şekilde artırmasını pek olası görmediğini, dolayısıyla hayat pahalılığındaki artışı azaltmak için faizleri artırmaya devam edeceğini söyledi.

Krugman'a göre, bankacılık sistemindeki sorunlar doğal olarak ekonomiyi yavaşlattığından enflasyon artışının da yavaşlayacağını ve FED'in faizleri yüksek oranda artırmak zorunda kalmayacağını ileri sürdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN