Maliye’den 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim

Maliye’den 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in, "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira" açıklamasının ardından kuyumculuk sektörüne yönelik denetim başlatıyor. Bugün 9 büyükşehirde 707 adreste eş zamanlı denetim yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar sonrasında kuyumculuk sektörüne yönelik kapsamlı bir denetim süreci başlattı. Bakan Şimşek, "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bu rakamlar kabul edilemez derecede düşük." diyerek sektördeki vergi kaçakçılığına dikkat çekmiş ve denetimlerin sıklaştırılacağını belirtmişti. Bu açıklamanın ardından bakanlık, 9 büyükşehirdeki 707 adreste eş zamanlı denetimler gerçekleştirmek için harekete geçti.

HEDEF: 552 MÜKELLEF

Vergi Denetim Kurulu (VDK) ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen detaylı risk analiz çalışması sonucunda, kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellef hedef alındı. Denetimlerde, yaklaşık 3 bin kişilik bir ekip görev alacak. Ekip, vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşuyor.

Denetimlerin temel amacı, sektördeki kayıt dışı faaliyetleri tespit etmek ve vergi kaçakçılığının önüne geçmek olarak belirlendi. Bakan Şimşek, "Biz az kazanandan en az vergiyi almak için bir sistem kurgulayacağız ama çok kazananları uyarıyorum, vergi kaçırma, kayıt dışı çabalarının cezalarını ağırlaştıracağız, denetimleri sıklaştıracağız." sözleriyle bu denetimlerin önemini vurguladı.

STOK SAYIMI VE KAYIT DIŞI FAALİYETLERİN TESPİTİ

Denetim ekipleri, kuyumculuk sektöründeki işletmelerin stoklarını detaylı bir şekilde sayacak ve işletmelerde faturasız altın ve değerli taş alım-satımı yapılıp yapılmadığını kontrol edecek. Ayrıca, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği gibi detaylar da incelenecek.

Denetimlerde, mükelleflerin yetki belgesiz döviz alım-satımı yapıp yapmadığı ve başkalarına ait pos cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı da araştırılacak. Bu kapsamda, riskli olarak değerlendirilen mükellefler ayrıca vergi incelemesine tabi tutulacak.

'DENETİMSİZ ALAN KALMAYACAK'

Bakanlık yetkilileri, kuyumculuk sektörüne yönelik bu geniş çaplı denetimlerin ardından diğer sektörlere de benzer uygulamaların yapılacağını belirtti. Bu yıl denetimsiz hiçbir alan bırakılmayacağını açıklayan yetkililer, vergi adaletinin sağlanması için kapsamlı bir denetim planı üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN