Memurlar zil takıp oynayacak! Temmuz zammı ortaya çıktı: Hem kira yardımı hem dev zam bir arada

Memurlar zil takıp oynayacak! Temmuz zammı ortaya çıktı: Hem kira yardımı hem dev zam bir arada

Gözler açıklanacak yeni kabinede. Yeni kabinenin belirlenmesiyle birlikte, emeklilere ve memurlara verilecek zam oranları, refah payı ve seyyanen artışların belirlenmesi sonrasında, çalışma barışını koruyacak şekilde, her meslek grubunun maaşlarına detaylı bir ayarlama yapılacak. Büyükşehir tazminatı, memurun görev yaptığı il ve ilçeye göre kira yardımları da yapılacak. İşte memurlar ve memur emeklileri için belirlenen zam oranları.

28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun bitmesiyle birlikte, gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vaat ettiği yeni zamlara çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bakanlar kabinesini açıklamasıyla birlikte, temmuz ayında memur zammı ve emekliye zammı bekleniyor. Milyonlarca vatandaşın maaşı, enflasyon farkına ek olarak refah payı ve seyyanen zam ile daha da yükselecek.

Yeni emekli ve memur maaşları için yapılacak düzenlemelerin ayrıntıları netleşmeye başlarken, masadaki rakamlar da ortaya çıkmaya başladı.

Memurlara kira yardımı sağlanacak. Emekli bayram ikramiyesi için 3.000 TL rakamları konuşulmaya başlandı. Ayrıca en düşük emekli maaşı alanlara da çalışmalar yürütülüyor. İşte detaylar...

MÜJDEYİ ERDOĞAN VERMİŞTİ

Sabah gazetesinden Mete Dirice'nin haberine göre, en düşük emekli maaşı 7.500 TL'ye, emekli bayram ikramiyesi ise 2.000 TL'ye çıkarıldı. Seçimden hemen önce Malatya'da halka hitap ederken zam oranlarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu rakamları daha da yükseltmeyi planlıyoruz" demişti. Ayrıca Erdoğan, "Kamu işçilerinin maaşını 21 bin TL'ye çıkardık. Memurların en düşük maaşını da Temmuz'da 22 bin TL'ye yükseltme sözü verdik" açıklamasında bulunmuştu.

EMEKLİNİN EN DÜŞÜK MAAŞI 10 BİN LİRA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesinin yeniden değerlendirileceği açıklamaları sonrasında, yeni rakamlar için çeşitli formüller konuşulmaya başlandı. En düşük emekli maaşı için 10.000 TL üzerinde konuşulurken, emekliye zam düzenlemesi için kademeli bir zam formülü masaya yatırıldı. Temmuz ayında 6 aylık enflasyon oranına ek olarak refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Daha düşük maaş alanlara daha yüksek zam oranları uygulanacak. Yüksek maaş alanlar ise kayıp yaşamayacak.

Sadece oranlara göre maaş belirlemek, alt grupta ve üst grupta çalışanlar arasında giderek büyüyen bir makasın oluşmasına neden oluyordu. Milli gelirin daha homojen bir şekilde dağıtılması için düzenlemeler yapılacak.

YENİ KABİNE ZAMMI NETLEŞTİRECEK

  1. 10.000-15.000 TL arası maaşlar için yüzde 45
  2. 15.000-20.000 TL arası maaşlar için yüzde 40
  3. 20.000 TL ve üzeri maaşlar için ise yüzde 35 oranında emekli zammı belirlenecek.

Kademeli olarak belirlenen bu zamlara göre, örneğin 10.000 TL alan bir emeklinin maaşı 4.000 TL artacak, 20.000 TL alan bir emeklinin maaşı ise yüzde 35 zamla 7.000 TL artacak. Detaylar yeni hükümetin kurulmasının ardından şekillenmeye başlayacak.

BAYRAM İKRAMİYESİNE DE ZAM

Emekli bayram ikramiyesi, Ramazan Bayramı öncesinde 1.100 TL'den yüzde 82 artışla 2.000 TL'ye yükseltildi. Mart ayında emeklilik başvurusu yapan ve maaşları bağlanan Emekli, Yaşlılık ve Terhis Sandığı (EYT) dahil 15 milyondan fazla emekliye bu tutar ödendi. Maaş bağlama işlemleri henüz tamamlanmamış olan EYT'lilerin hak kaybı olmayacak. Bu tutar, işlemler tamamlandıktan sonra hesaplarına yatırılacak.

Emekli bayram ikramiyesinin 2.500-3.000 TL aralığına çıkması bekleniyor. Bu durumda bayram ikramiyesine yüzde 50 zam yapılmış olacak ve 2023 yılındaki zam oranı yaklaşık olarak yüzde 173 olacak.

22 BİN TL EN DÜŞÜK MEMUR ÜCRETİ OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayı maaş genelgesine göre, evli ve 2 çocuklu bir memurun en düşük maaşı, 11.848 TL net seviyesinden 22.000 TL'ye yükselecek. 7.901 TL alan bir memur emeklisinin maaşı da aynı oranda yükseltilirse bu rakam 14.671 TL olacak. Kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zam oranı, tüm memur maaşları için referans olacak.

KİRACI MEMURLARA MÜJDE

Memurların rahat bir nefes alması için, 28 Mayıs seçimlerinden hemen sonra yapılacak düzenlemeyle, büyük şehirlerde yaşayan memurlara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memurlara benzer şekilde ödemeler yapılacak. Ayrıca aşağıdaki önlemler de alınacak:

  • Memurlara büyükşehir tazminatı ödenecek.
  • Memurun görev yaptığı il ve ilçeye göre kira yardımları yapılacak.
  • Öğretmen, polis gibi meslek gruplarına özel lojman imkanı tanınacak.

TÜM MESLEK GRUPLARINA İNCE AYAR

Emekliye ve memura verilecek zam oranlarının, refah paylarının ve seyyanen artışların belirlenmesiyle birlikte, kamu çalışanlarının barış içinde çalışmasını sağlamak adına tüm meslek gruplarına ince ayarlar yapılacak.

Mayıs ve Haziran ayları verileri sonrasında, 6 aylık enflasyon oranları kesinlik kazanacak. 6 aylık enflasyon rakamlarına ek olarak refah payı ile yeni maaşlar, Temmuz ayında belirlenecek. Memurlar ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammının yanı sıra enflasyon farkı da alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 aylık enflasyon oranında zam alacaklar. Bu rakamlar, refah payı ve seyyanen artışlar hariç, ham zam oranlarını temsil edecek.

Merkez Bankası'nın Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 2,41, Haziran ayı enflasyonunun ise yüzde 2,49 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 4 aylık enflasyon oranı ise yüzde 15,21 olarak kaydedilmişti. Tüm bu veriler dikkate alındığında, 6 aylık enflasyonun yüzde 20,92 ve TÜFE endeksinin 1364,52 olması bekleniyor.

Merkez Bankası'nın anketine göre:

  • Beklenen 6 aylık enflasyon oranı: Yüzde 20,92
  • Refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 20,92
  • Refah payı hariç memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 18,68

EK ZAM GELİYOR MU?

Kamu işçisi zam oranı referans alındığında, memur zammının yüzde 45-50 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın anketi de dikkate alındığında, memur zammı yüzde 45 olursa ek zam yüzde 26,32, yüzde 50 olursa ek zam da 31,32 olacak.

Bu düzenlemeyle birlikte en düşük memur maaşı 22.000 TL'ye yükselecek. Ayrıca, kamu işçilerine yapılan zammın referans alınmasıyla, diğer memurların maaşlarına da artış yapılacak. Ancak bu konuda kesin rakamların belirlenmesi için yeni hükümetin kurulması gerekmektedir.

Sonuç olarak, Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına zam yapılacak. Memurlara kira yardımı sağlanacak ve en düşük memur maaşı 22.000 TL olacak. Emekli bayram ikramiyesi ise 3.000 TL olarak öngörülmektedir. Ancak kesin rakamların belirlenmesi için yeni hükümetin kararlarına ihtiyaç vardır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN