Merak edilen soru yanıt buldu! ÖTV düzenlemesi diğer araçlara da gelir mi? Elektriklideki indirim herkesi sevindirdi

Merak edilen soru yanıt buldu! ÖTV düzenlemesi diğer araçlara da gelir mi? Elektriklideki indirim herkesi sevindirdi

Resmi Gazete'de yayımlanan elektrikli otomobilde ÖTV matrah düzenlemesinin ardından veriler güncellendi. Elektrikli otomobillerde etkili olan düzenlemenin, diğer otomobillerde de yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. İstanbul Motorlu Araç Satıcılar Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'den konuya açıklık getirildi. İşte tüm detaylar...

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemesinin ardından yeni beklentiler ortaya çıktı. Elektrikli araçları kapsayan düzenlemenin ardından, fiyatlarda düşüş beklenirken, düzenlemenin diğer otomobillerde de yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. Konuya dair Ertemel'den cevap geldi.

ÖTV MATRAH DÜZENLEMESİ SONRASI MERAK EDİLENLER

Elektrikli otomobillerde yapılan düzenlemenin ardından Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah oranları güncellendi. Yapılan güncellemenin ardından yüzde 10 ÖTV barajında yer alan otomobillerde temel olarak matrah eşiği 1 milyon 250 bin TL'den 1 milyon 450 bin TL'ye yükseldi. Düzenlemenin ardından bazı modellerde fiyat düşüşü beklentisi yerini aldı.

Cumhurbaşkanı kararının ardından elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı düzenlendi. Yeni kararda motor gücü 160 kW'dan yukarda olmayan elektrikli otomobiller yüzde 10 matrah diliminin üst limiti yüzde 16 oranında artırılarak 1 milyon 450 bin TL'ye yükseldi. Motor gücü 160 kW'nın üzerinde bulunan araçlarda ise ÖTV matrah düzenlemesi etkili olmadı. Ticareti yapılan 16 markanın 29 elektrikli modeli yüzde 10'luk ÖTV kesiminde yer alıyor.

dod.jpg

EN DÜŞÜK ELEKTRİKLİ OTOMOBİL FİYATI

Türkiye'de yer alan elektrikli otomobil fiyatları 950 bin TL seviyelerinden satışa sunuluyor. Genel kapsamda bu modeller Crossover, SUV ve Hatchback tasarımına sahip.

ÖTV MATRAH DÜZENLEMESİ DİĞER ARAÇLARA DA GELECEK Mİ?

Elektrikli modellerde yapılan düzenlemenin diğer araçlarda da gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Ertemel'in açıklamalarına göre, 2023 yılı kapsamında ek bütçe için hedef ÖTV geliri, neredeyse ilk 10 ayda tamamlandı. Piyasada hızla yükselen elektrikli otomobil satışlarının ardından güncelleme ihtiyacı doğdu. İçten yanmalı araçlarda düşen talep ve hedeflenen ÖTV rakamlarına ulaşmasının ardından kısa vadede bir değişiklik beklenmediğini paylaştı.

2024 yılı itibariyle ekonomi politikası ve piyasa talep durumunun kritik bir etken olacağını işaret ederek, ÖTV kapsamında beklentiler, uygun koşullar ve şartların oluşması halinde Ertemel, "tüm sektör temsilcileri ile oluşturulacak müşterek akıl doğrultusunda kademeli ÖTV sistemi yerine sürdürülebilir usuller getirilmesidir.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN