Merkez Bankası 18 ayda 199 milyar dolar sattı

Merkez Bankası 18 ayda 199 milyar dolar sattı

Merkez Bankası'nın dövize müdahalelerinin faturası giderek ağırlaşıyor. Bankanın net rezervleri eksi 5.7 milyar dolarla tarihin en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg Ekonomisti Selva Baziki, MB'nin 'arka kapıdan' yürüttüğü rezerv satışlarını hesapladı. Buna göre, Aralık 2021'den bu yana döviz satışları 199 milyar dolara ulaştı. Bu da ayda ortalama 12 milyar dolar demek. Seçim dönemi olan nisan ve mayısta ise müdahalelerinin boyutu 52 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) dövize müdahalelerinin faturası ağır oldu. Uzun dönemdir yapılan satışlar nedeniyle Merkez Bankası'nın net rezervleri eksi 5.7 milyar dolarla tarihin en düşük seviyesine gerilerken, swap hariç net rezerv ise eksi 61.2 milyar dolara geriledi.

Bloomberg Economics Ekonomisti Selva Baziki, Merkez Bankası'nın 'arka kapıdan' yürüttüğü döviz piyasasına müdahale amaçlı rezerv satışlarını hesapladı. Buna göre, Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den bu yana döviz satışları 199 milyar dolara ulaştı. Bu da ayda ortalama 12 milyar dolar demek. Seçim dönemi olan nisan ve mayısta ise Merkez Bankası'nın müdahalelerinin boyutu 52 milyar dolar olarak tahmin edildi.

EN FAZLA DÖVİZ BAKAN NEBATİ DÖNEMİNDE SATILDI

Hazine ve Maliye bakanları arasında en fazla döviz satışı, bir önceki Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döneminde gerçekleşti. Döviz piyasasına en az müdahale ise Lütfi Elvan'ın kısa süreli bakanlık döneminde yapıldı.

Selva Baziki, sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"TCMB net rezervlerindeki (swap hariç) düşüş (9 milyar dolar) ile net akım (190 milyar dolar) farkı müdahale miktarının 199 milyar dolara çıktığını gösteriyor. Lira bu sürede dolar karşısında yüzde 40'ın üzerinde değer kaybetti ve yakın zamanda en düşük seviyelerini gördü."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN