Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman gidecek? Dünya bankaları verilen kararı konuşuyor

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman gidecek? Dünya bankaları verilen kararı konuşuyor

Uluslararası finans kuruluşları Bank of America ve Morgan Stanley, TCMB'nin faiz politikası hakkında ikinci çeyreğe ilişkin öngörülerini paylaştı. İki kuruluşun ekonomistleri, Türkiye'de faiz artırımı olasılığını ve politika faizinin seyri konusunda farklı perspektifler sundu.

BofA ve Morgan Stanley gibi uluslararası finans kuruluşları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikası hakkında ikinci çeyreğe ilişkin öngörülerini paylaştı. Geçtiğimiz günlerde TCMB'nin faiz kararını açıklamasının ardından, önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler ve riskler masaya yatırıldı.

'BU YIL FAİZ İNDİRİMİ YOK'

Bank of America (BofA) Securities ve Morgan Stanley ekonomistleri, ikinci çeyrekte TCMB'nin yeniden faiz artırma ihtimalini dikkate aldıklarını ifade etti. BofA Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, ücret artışlarının talep üzerinde beklenenden daha fazla etkili olması durumunda, ikinci çeyrekte ek faiz artışlarının mümkün olabileceğini belirtti. Ancak, bu senaryonun BofA'nın ana öngörüsü olmadığını vurguladı ve bu yıl için faiz indirimi beklemiyor.

'EK FAİZ ARTIRIMLARI MÜMKÜN'

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük ise politika faizinin yılın son çeyreğine kadar yüzde 45 seviyesinde sabit tutulacağı tahminini koruduklarını, ancak ikinci çeyrekte ek faiz artırımı risklerinin arttığını belirtti. Küçük, enflasyon risklerinin daha fazla vurgulanmasının, ek faiz artırımlarının daha olası hale gelmesine işaret ettiğini ifade etti.

Raporda ayrıca, Merkez Bankası'nın ek faiz artırımı yapmadan önce Şubat ve Mart ayı enflasyon verilerini bekleyeceği öngörüsüne de yer verildi. Bu verilerin TCMB'nin politika kararlarını etkileyebileceği ve faiz politikasında önemli bir belirleyici olabileceği belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN