Merkez Bankası TL'nin reel değerini açıkladı: Tarihin en kötüsü

Merkez Bankası TL'nin reel değerini açıkladı: Tarihin en kötüsü

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayına ilişkin fiyat endeksleri bazlı reel efektif döviz kurlarını resmi sitesinden açıkladı. Tüketici fiyat endeksi bazlı reel efektif döviz kuru 47,82, bir önceki tarihi dip olan 54,3'ten sonra 27 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayına ilişkin fiyat endeksleri bazlı reel efektif döviz kurlarını açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi bazlı reel efektif döviz kuru 47,82 ile 1994'ten bu yana giden veri setinin en düşük seviyesini gördü. Bir önceki tarihi dip seviye 54,3 seviyesiyle Kasım ayında kaydedilmişti.

2021'de Şubat ayında 69 seviyesine tırmanan kur Haziran ayında 60 seviyesinin altını test etmesinin ardından toparlanma sinyali veren kurda Ekim ayında yine 60'lı seviyeler izlenmişti.

tcmb.jpgTÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru, Kasım ve Aralık rakamları

ÜFE BAZLI REEL KUR 27 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

TCMB veri setine göre ÜFE bazlı reel efektif Döviz kuru da Aralık'ta 67,69 seviyesine geriledi. Böylelikle ÜFE bazlı reel kurda da 1994 Ekim ayından bu yana en düşük seviye izlendi.

fe.jpgYıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru grafiği

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

tufe.jpgTüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru grafiği

REEL KESİMİN NET DÖVİZ AÇIĞI EKİM'DE AZALDI

Reel kesimin net döviz açığı 2021'in Ekim ayında 5,8 milyar dolar düşüşle eksi 116,3 milyar dolar oldu.
Reel kesimin net döviz pozisyonu 5,5 milyar dolar artışla 2021’in Ekim ayında 162 milyar dolara ulaştı. Eylül’de 156,5 milyar dolar olarak gerçekleşen reel kesimin döviz pozisyonu Mayıs’tan bu yana kademeli olarak artıyor.

Reel kesimin döviz yükümlülükleri Ekim ayında 380 milyon dolar civarında azalarak 278,4 milyar dolara gerilerken reel kesimin net döviz açığı 5,8 milyar dolar düşüşle eksi 116,3 milyar dolar oldu.

birim-isgucu-bazli-reel-efektif-doviz-kuru.jpgBirim İşgücü Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru grafiği

TAHVİLDE OMİCRON ENFLASYONU

ABD'de günlük vaka sayısı 1 milyonu geçerek rekor kırarken, tahvil yatırımcıları Omicron varyantının uzun vadede enflasyonist olabileceğini fiyatlamaya başladı. Tahvil yatırımcıları, hızla yayılan Omicron varyantının ABD’de enflasyonu arttıracağına dair beklentilerini fiyatlamaya başladı.

Piyasaların gelecek 10 yıldaki ortalama enflasyon beklentisini yansıtan 10 yıllık başa baş faiz oranları salı günü yüzde 2,65 seviyesine kadar tırmandı. Başa baş faiz oranı 14 Aralık’ta yüzde 2,36 seviyesinde bulunuyordu. ABD’de 10 yıllık ve 2 yıllık Hazine tahvillerinin faizi arasındaki fark da hızlı bir şekilde yükseldi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi pazartesi günü 10 baz puan yükselişle yüzde 1,52’den yüzde 1,62’ye tırmandı.

ALTINDA HAZIRLIK: 'BOĞA PİYASASI'

Altın yeni yıla sert bir düşüşle başlarken Bloomberg Intelligence Analisti Mike McGlone değerli metalin boğa piyasasına hazırlandığını belirtti. 2022 yılına son 6 haftanın en sert düşüşüyle başladıktan sonra 1.800 dolar civarına kadar gevşedi. 50 günlük hareketli ortalamasının altına gerileyen değerli metal, 200 günlük hareketli ortalamasını da test etti.

Bloomberg Intelligence Analisti Mike McGlone ise hisse piyasalarının sendelemeye başlamasından sonra altın fiyatlarının yükselişe geçeceğini belirterek 'Altın konsolide olarak boğa piyasasına hazırlanıyor.' açıklaması yaptı. Güvenli liman altın merkez bankalarının salgın dönemi parasal teşviklerini azaltmaya başlamasıyla 2021’i son 6 senedeki en kötü performanslarından biriyle kapattı. En son 2015’te yılı yüzde 10 civarında düşüşle kapatan değerli metal, yatırımcısına 2021’de yüzde 3,64 kaybettirdi.

fed.jpgFED ters repo işlemlerindeki günlük değişim

FED'DE TERS REPODA DÜŞÜŞ

Fed'in gecelik ters repo işlemleri 2021'i rekor yükselişle kapattıktan sonra 2022'ye rekor düşüşle başladı.
ABD Merkez Bankası Fed’in gecelik ters repo işlemleri 2021’in son gününü tüm zamanların en yükseğinde kapattıktan sonra 2022’ye 325 milyar dolar düşüşle başladı. İşlemlerde 78 katılımcı toplamda 1,58 trilyon dolarlık varlığı Fed’e park ederken bir önceki gün bu rakam 1,91 trilyon dolar civarındaydı. Piyasalarda Fed’in gecelik ters repo işlemlerindeki düşüşün tahvillerdeki satışlarla ilişkili olabileceği de değerlendiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN