Merkez Bankası’ndan bankalara bir KKM uyarısı daha: Döviz talebini artırmayın

Merkez Bankası’ndan bankalara bir KKM uyarısı daha: Döviz talebini artırmayın

MB’nin faiz indirimleri sonrası düşük getirisi için mevduat sahiplerinin önemli bir bölümü vadesi geldiğinde ürünü yenilemeyi tercih etmiyor. Bankalar ise düşük faizli TL cinsi KKM’de vade uzatmayı tercih etmeyen müşterileri döviz aldırarak ertesi gün daha yüksek faizli döviz dönüşlü KKM’ye yönlendiriyor. MB, müşterisine döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat öneren bankaları döviz talebini arttırdıkları için uyardı. MB, uygulama sürerse bu tür KKM’lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini belirtti

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sonrası düşük getirisi nedeniyle mevduat sahiplerinin önemli bir bölümü vadesi geldiğinde ürünü yenilemeyi tercih etmiyor. Bloomberg HT’nin haberine göre bankalar, düşük faizli TL cinsi Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) vade uzatmayı tercih etmeyen müşterileri döviz aldırarak ertesi gün daha yüksek faizli döviz dönüşlü KKM’ye yönlendiriyor.

Bankalar böylelikle yüzde 13’lere inen kredi faizine rağmen yüzde 22’lerde olan kaynak maliyetlerinin daha da yükselmesini engellemek istiyor.

‘BANKANIN MALİYETİ DÜŞSE DE TL DÖNÜŞÜMÜ SAYILMAYACAK’

Merkez Bankası, müşterisine döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat öneren bankaları döviz talebini arttırdıkları gerekçesiyle uyardı. Merkez Bankası, yaptığı uyarıyla bu yolu tercih eden bankalara döviz talebi yaratan bu harekete devam edildiği taktirde, bankanın maliyeti düşse de yaptığı işlem TL dönüşümü sayılmayacağı için menkul kıymet tutma yükünü azaltmayacağı mesajını verdi.

Merkez Bankası uygulama sürerse bu tür KKM’lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN