Merkez Bankası’ndan Dolar/Euro’ya kısıtlama! Bankalara talimat verildi

Merkez Bankası’ndan Dolar/Euro’ya kısıtlama! Bankalara talimat verildi

Dolar ne kadar oldu? diye merak edenlere için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalarda yaşanan dolar arzının artışına karşı yeni adımlar attı. Bankalara gönderdiği talimatlarla dolar alım işlemlerine kısıtlama getirdi. İşte detaylar.

Para politikalarında sıkılaştırmaha giden Merkez Bankası, dolar için yeni kararını açıkladı. Kapalıçarşı’da, döviz talebinin rekor düzeyde artmasıyla birçok döviz bürosu yeterli doları olmadığı için kepenk kapattı.Peki şimdi dolar alım-satımında ne olacak?

MERKEZ BANKASI’NDAN DOLAR HAMLESİ

Merkez Bankası, gösterge kuru ile piyasa kuru arasındaki makasın rekor seviyeye ulaşması üzerine harekete geçti. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle ilave sıkılaşma adımları atarken, aynı zamanda Temmuz ayından bu yana ilk kez 475 milyon dolar değerinde TL uzlaşmalı forward (NDF) satışı gerçekleştirdi.

img-3830.jpeg

BANKALARA TALİMAT VERDİ

Reuters’ın haberine göre, Merkez Bankası, bankalara yeni talimatlar verdi. Artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve gereksiz volatiliteyi engellemek amacıyla bankaları arayan Merkez Bankası, döviz satışı yapan kurumlara makas talimatını iletti.

EURO-DOLAR ALANLAR İÇİN KÖTÜ HABER

Son yılların en yüksek döviz alım-satım makas aralığına sahip Türkiye’de, TCMB’nin bu adımları dolar ya da euro alımı yapmak isteyenler için dezavantajlı bir durum oluşturuyor.

TCMB son 10 günde yaklaşık 7.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirerek kur üzerindeki baskıyı artırdı. Seçim öncesi piyasalara müdahalelerini hızlandıran TCMB, ani kur artışlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Ancak kur makasının açılması döviz almak isteyen vatandaşlar ve şirketler için caydırıcı bir faktör haline geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN