Merkez'den TL depo ihalesi! 17 yıl sonra bir ilk

Merkez'den TL depo ihalesi! 17 yıl sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 80 milyar TL ile sınırlı olmak üzere depo alım ihalesi açtı. Bu, TCMB'nin yaklaşık 17 yıl aradan sonra ilk depo alım ihalesi oldu. Bu adımın, enflasyonu düşürmeye yardımcı olması amaçlanıyor.

TCMB, politika metninde faiz kararları dışında parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek için sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceğini açıklamıştı.

Sterilizasyon, para politikası araçlarının etkilerini azaltmak için kullanılan bir yöntem olarak biliniyor. Merkez bankaları, piyasadaki fazla likiditeyi çekmek için genellikle açık piyasa işlemleri yapar. AÖİ, merkez bankasının piyasadan borç para alması veya borç vermesi şeklinde gerçekleşebilir.

TL DEPO İHALESİ NEDİR?

TL depo alım ihaleleri, merkez bakasının piyasadan borç para aldığı AÖİ türlerinden biri. Bu ihalelerde, bankalar merkez bankasına Türk Lirası (TL) cinsinden borç para verir ve karşılığında Merkez Bankası, belli bir faiz oranı öder.

Uzmanlar, TCMB'nin TL depo alım ihalesi açmasını, piyasadaki fazla likiditeyi çekmeye yönelik bir adım olarak yorumluyor. Bu adımın, enflasyonu düşürmeye yardımcı olması amaçlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN