Merkez'den yurt dışına döviz EFT'sine ceza: Bankalara 1 milyar TL'ye yaklaşan ek ücret

Merkez'den yurt dışına döviz EFT'sine ceza: Bankalara 1 milyar TL'ye yaklaşan ek ücret

Merkez Bankası, yılbaşında bankalara yurt dışına spot döviz EFT ve havale işlemlerinde bilgilendirme yükümlülüğü getirmişti. TCMB yükümlülüğü yerine getirmedikleri gerekçesiyle bankalara 1 milyar TL’ye yaklaşan ‘ceza niteliğinde’ ek ücret uyguladı. En büyük fatura ise 240 milyon TL’yle Akbank’a çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir süredir bankaların döviz transferi işlemlerine yönelik hem sözlü hem de yönetmeliklerle yeni düzenlemeler getiriyor.

MB, 21 Aralık 2022’de bankalara gönderdiği yazı ile 2 Ocak’tan itibariyle yurt dışına spot döviz EFT ve havalesinde eksik bilgi ve belge raporlayan bankalardan tespite konu ödemenin yüzde 5’i kadar ek ücret tesis edileceğini duyurmuştu.

Aradan geçen yaklaşık 1,5 aylık sürede yapılan döviz transferlerini mercek altına alan Merkez Bankası’nın, bu uygulamasına bankalar ise tepki gösteriyor.

TCMB BANKALARA UYARIDA BULUNMUŞTU

TCMB bankalara gönderilen yazıda, bankaların EFT, havale ve SWIFT işlemleri bildirimlerine ilişkin şu şekilde uyarıda bulunmuştu:

"Ödemeler alanında şeffaflığı arttırmak amacıyla ödeme kategorisi detayı gibi bazı alanları eksik raporlayan, hatalı raporlama yapan ve/veya TL ve yabancı para ödemeleri gerekli belgelerle tevsik edemeyen (ithalat ödemesinde ilgili ithalat belgesinin sunulmaması, kredi ödemesi, menkul kıymet işlemleri gibi) bankalardan 2 Ocak 2023 tarihi itibarıyla tespite konu ödemenin yüzde 5'i kadar ek ücret alınacaktır."

1 MİLYAR TL'YE YAKIN EK ÜCRET

MB, yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle bankalara dün 1 milyar TL’ye yakın ‘ek ücret’ uyguladı.

Bloomberg HT’de yer alan bilgilere göre, en büyük “ek ücret” tutarının 240 milyon TL ile Akbank’ta olduğu, Yapı Kredi Bankası’na 150 milyon TL, Garanti Bankası’na 120 milyon TL, Denizbank'a 100 milyon TL, İş Bankası’na ise 50 milyon TL uygulama yapıldığı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN