Merkez'in adımları faizlerde rekoru getirdi: 22 yılın zirvesini gördü

Merkez'in adımları faizlerde rekoru getirdi: 22 yılın zirvesini gördü

Geçen hafta, mevduat ve ticari kredi faizlerinde son 22 yılın en yüksek seviyeleri kaydedildi. Bu artış, enflasyon ve döviz kurlarındaki baskıyı azaltma amacıyla Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin bir sonucuydu. TCMB'nin faiz oranlarını yükseltme kararı, mevduat ve kredi faizlerinde gözle görülür bir yükselişe neden oldu.

Geçen hafta mevduat faizlerinde artış devam etti ve 1-3 ay vadeli TL mevduat faizlerinde ortalama oran, bir önceki haftaya göre 38 baz puanlık yükselişle yüzde 53,63'e ulaştı. Bu, Ekim 2002 sonrasındaki yaklaşık 22 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

MEVDUAT FAİZLERİ YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

22 Aralık 2023 haftasında yüzde 52,60 ile 21 yılın zirvesine ulaşan ortalama TL mevduat faizlerinde, sonraki beş haftada düşüş yaşanmış ve oran yüzde 49,61'e kadar gerilemişti. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon ve döviz kurlarındaki baskıyı azaltma amacıyla attığı adımlar sonrasında mevduat faizleri yeniden yükseliş eğilimine girdi.

Ortalama mevduat faiz oranı yüzde 53,63 olsa da, bu oran daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü kur korumalı mevduattan standart TL mevduata geçişlerde geçerli oluyor. Çoğu vatandaş ise düşük hacimli normal TL mevduatlar için yüzde 40-45 aralığında faiz oranları ile karşılaşıyor.

Bankalarca fiilen uygulanan azami faiz oranı ise Ocak 2024 itibarıyla TL mevduatlarda yüzde 69 seviyesinde bulunuyor.

Ticari kredi faizleri de geçen hafta ortalamada yüzde 55,76'yı gördü ve 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İhtiyaç kredisi faizleri de son dokuz haftanın zirvesine yükselerek yüzde 63,36 oldu. Ortalama faiz oranları geçen hafta taşıt kredisinde yüzde 47,32, konut kredisinde ise yüzde 41,32 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN