Mesaj net ama artış şart

Mesaj net ama artış şart

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Geçen ay yüzde 45’e çıkan faiz sonrasında PPK, faiz artışlarında sona gelindiğinin mesajını da verdi. Fakat ekonomistler artışın devam etmesi gerektiğini söylüyor. Yabancı kurumlar Merkez’in faizi sabit bırakacağını söylerken, yerli kurumlar ve ekonomistler artışa şart gözüyle bakıyor. Yeni başkan bugün ilk kararını verecek.

Hükümetin yeni ekonomi yönetimiyle birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hızlı bir faiz artışı döngüsüne girdi. Tek hanede olan politika faizi en son toplantıda da para politikası kurulu (PPK) tarafından 250 baz puan artarak Ocak 2024’te yüzde 45’e kadar çıktı. Aynı zamanda yılın ilk faiz toplantısında mesajlar da dikkat çekti. Faiz artışının sonuna gelindiği mesajını veren PPK’nın açıklamasında “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir” denildi.

Yılın ikinci faiz toplantısında da şimdilik artış beklenmese de yabancılar sıkı para politikasının süreceğini düşünüyor. Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 45’te sabit bırakabileceği öngörüsünde bulundu. TCMB’nin politika faizini yüzde 45 seviyesinde “gerekli olduğu sürece” tutma amacının sözlü ve yazılı olarak teyidini beklediklerini belirten Drimal, bunun 2024’ün geri kalanında faiz indirimlerinden kaçınılması anlamına gelebileceğini ifade etti. Ancak doların küresel piyasalarda zayıflayabileceğini ve Türkiye’nin cari dengesinin mevsimsellik nedeniyle iyileşebileceğini söyleyen Drimal, 31 Mart’taki yerel seçimlerden sonra 2’nci çeyrekte TL’nin şansının dönmesinin muhtemel olduğunu aktardı.

Drimal, “Sonuç olarak, Türk piyasaları 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren yeni bir yabancı para akışı çekebilir. Bu da büyük olasılıkla yaz aylarında TL’nin toparlanmasını ve önemli getiri kazanımları elde edebilmesini sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 45 SEVİYESİNDE OLACAK’

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB’nin politika faizini yüzde 45’te sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’ndaki “Politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği müddetçe sürdürülecek. Enflasyon beklentileri, fiyat belirme davranışları, kamu harcama ve vergi politikası, ücretler, özel tüketim, gibi unsurların enflasyon görünümünde tahminimizden belirgin bir sapmaya yol açacağının anlaşılması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacak” ifadelerini anımsatan Matys, yatırımcıların enflasyonun hedefle uyumlu hale gelene kadar TCMB’nin sıkı para politikasını sürdüreceğine dair güvence arayabileceklerini kaydetti.

‘2,5 PUAN DAHA ARTIŞ ŞART’

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Para Politikası Değerlendirme Notu’nda bu ay faizin 2.5 puanlık artışla yüzde 47,5’e çıkarılması gerektiğini vurguladı. “Ekonomide Rasyonele Dönüş Programı”nın yapısal reformlarla desteklenmesinin önemine de dikkat çekilen raporda şu ifadelere yer verildi:

“Enflasyonla mücadele açısından risk primindeki düşüş eğiliminin kalıcı olması ve TL’nin sınırlı reel değerlenme eğiliminin bir süre daha devam etmesi gerekiyor. Bunun için, bütçe açığını azaltıcı önlemlerin ve para politikasındaki sıkılaşmanın önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi zorunludur. İlaveten, hükümetin yönetilen ve yönlendirilen fiyatlara ilişkin aldığı kararlar enflasyon hedefini destekleyici yönde olmalıdır. Program yeni adımlarla desteklenmelidir. Makroekonomik istikrarı sağlayıcı politikaların yanı sıra, politik baskı altında kalmaları halinde makroekonomik dengelerin bozulmasına yol açan -TCMB ve TÜİK gibi- kurumları bağımsız kılacak, verimliliği artıracak, yeşil dönüşüm sürecini hızlandıracak, eğitimin niteliğini yükseltecek, adil ve hızlı çalışan bir hukuk sistemini oluşturacak yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi önem taşımaktadır. ‘Rasyonele Dönüş Programı’nın güçlendirilmediği ve devam ettirilmesine yönelik şüphelerin bertaraf edilmediği durumda, döviz rezervleri doğal yollardan artırılamamaktadır. Bu nedenle mevduat faizleri politika faizine yeteri kadar intibak edememekte ve parasal aktarım mekanizması düzgün çalışmamaktadır.”

‘MERKEZ’DEN CESARET BEKLİYORUZ’

Ekonomist İris Cibre “Değerli merkez bankamızdan cesaret bekliyoruz; Merkez Bankası 250 bps daha faiz artırmalı. Yeni başkanın da enflasyon raporunda belirttiği üzere, Ocak ayı enflasyonu projeksiyonda sapma gösterdi. Şubatta da aynısı olacak. Dezenflasyon sürecinin, seçim sonrası, Şimşek’in vurguladığı sıkılaşmanın etkisiyle Temmuzda başlayacağını var sayarsak sene sonunu, yüzde 45 seviyelerinde kapatacağımızı bekliyorum ve anket beklentisi de bu beklentiye gittikçe yaklaşıyor. Cevdet Akçay’ın belirttiği ‘zor ama başarırız’ yaklaşımını doğru bulmuyorum. İşimizi şansa bırakacak durumda olmadığımızı ve bu yüzden enflasyonun önüne geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kur kontrolü tarafı ise eylülden beri günlük ortalama 3,5 kuruş (yüzde 0,12) artış söz konusu. Aylık enflasyonun özellikle gerisinde bırakılarak spekülatif dolar talebi ve enflasyon kontrolü sağlanmaya çalışılıyor. Fakat, talepten ayrı olarak dolarize olmuş. Yüzde 57 oranında mudi hesabının çözülmesi için de atılan adımlar artık yeterli olmuyor. Likidite tarafındaki azalma mevduat faizini desteklese de, piyasa negatife dönmediği sürece, çekici düzeye çıkmıyor. Bunun için faiz kanalındaki 3 puanlık marjı yükseltmek mantıklı çözüm olabilir. Bankaların hala alım satımlarda uyguladığı yüksek spread, satarken yüzde 3,5 civarında zarara neden olduğundan, mudi dövizini bozmaya değer de görmüyor. Bu konuda çözümü, alış spreadini spot,a bağlayıp, satış spread’ini yeni alımı caydırmak için yukarıda tutabilirler. Değerli Merkez Bankamızdan cesaret bekliyoruz” yorumunu yaptı.

‘GEREKLİ SIKILIK DÜZEYİNE ULAŞTIK’ MESAJI VERİLMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak. Karahan’ın başkanlığında verilen ilk faiz kararı açıklanacak. Karahan, Hafize Gaye Erkan’ın ardından TCMB’ye başkan olarak bu ay başında atanmıştı. Karahan, başkan olarak enflasyon raporu sunumu için kamuoyu karşısına çıktığı ilk basın toplantısında sıkı para politikasına bağlı olduklarını açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu, 2024’ün ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkarmıştı. PPK kararında “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını” belirtilerek faiz artışlarının sonuna gelindiği belirtti.

PPK beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin bu haftaki toplantıda yüzde 45’te sabit bırakılacağını öngörüyor. Aynı şekilde Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistlerin de beklentisi faizin sabit tutulması yönünde. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri parasal sıkılaşma politikalarının sonucu olarak TCMB politika faizini 3.650 baz puan yükseltti. Mayıs ayındaki seçimler öncesi Türkiye’de politika faizi yüzde 8,50’ydi. Seçimler sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek, TCMB Başkanlığına ise Hafize Gaye Erkan getirilmişti. TCMB’nin uzun süre faizlerin yüksek tutulacağına dair mesajlarına rağmen piyasada yıl sonuna doğru faiz indirimlerine başlanacağı beklentisi var. Reuters anketine göre politika faizinin yıl sonunda yüzde 37,5 seviyesinde olması bekleniyor. Merkez Bankası’nın düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36,25 oldu.

KARAHAN İLK KEZ KARAR VERECEK

Reuters anketine katılan 11 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini 3,650 baz puan yükseltti. Geçen ay politika faizinin yüzde 45’e çıkmasıyla birlikte ise banka yeterli sıkılığa ulaştığını söyledi.

Hafize Gaye Erkan’ın ardından TCMB Başkanı olarak Fatih Karahan bu ay başında atandı. Karahan kamuoyu karşısına çıktığı ilk toplantı olan enflasyon raporunda sıkı para politikasına bağlı oldukları mesajını verirken; sadece bu yıl değil, gelecek yılın enflasyonunu da göze alarak sıkılık seviyesini belirlemeleri gerektiğine dikkat çekti. Karahan “Politika faizinin ulaştığı seviye ve attığımız diğer adımlarla birlikte dezenflasyon için gereken sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz... Politika duruşumuzun ara hedefimiz doğrultusunda, bir önceki raporda öngörülenden daha uzun süre korunacak olması da (enflasyonun) ana eğilime olumlu yansıyacaktır” demişti. TCMB’nin daha uzun süre faizlerin yüksek seviyelerde tutulacağı yönündeki mesajlarına rağmen ankette yılsonuna doğru faiz indirimlerinin başlayacağı ana beklenti olmaya devam ediyor. Reuters anketine göre, politika faizinin yıl sonunda yüzde 37.5 seviyesinde bekleniyor. Anketin ilgili bölümüne yanıt veren 10 kurumdan sadece bir tanesi yılsonunda yüzde 45 politika faizi bekliyor. Tahminler yüzde 35 ila yüzde 45 bandında yer alıyor.

TCMB enflasyon tahmini, bu yıl için yüzde 36 önümüzdeki yıl için yüzde 14 seviyelerinde bulunuyor. Piyasa tahminleri ise bu yıl için yüzde 40 ila yüzde 45 arasında. Yerel seçimler yaklaşırken asgari ücret gibi etkenlerin Merkez Bankası’nın yıl sonu için yüzde 36 seviyesindeki enflasyon tahmini üzerinde yaratabileceği yukarı yönlü riskleri piyasalar yakından takip etmeye devam ediyor.

DOLAR 31 LİRAYI GEÇEREK YENİ REKORUNA İMZA ATTI

Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. ABD doları Türk lirası karşısında değerlenmeyi sürdürerek 31 TL seviyesini aştı. Düne 30,95 seviyesinden başlayan dolar/TL kuru yüzde 0,35’lik bir artışla 31 TL bandını geçti. Dolar dün saat 16 itibarıyla 31,0035 seviyesinden işlem görerek tarihi zirve seviyesine yükseldi. Dolar endeksi ise yatay seyirle 104 puan seviyesinde bulunuyor. Bu yıl başından itibaren TL’nin dolar karşısında değer kaybı ise yaklaşık yüzde 5 oldu. Euro/TL kurundaki artış da devam ediyor. Euro 33,45 seviyesinden işlem görmeye başladı. Euro/dolar paritesi ise, 1,0808 seviyelerinde hareket ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN