Mısır hasadına günler kaldı fiyatı hâlâ belli olmadı

Mısır hasadına günler kaldı fiyatı hâlâ belli olmadı

Mısır hasadının başlamasına günler kaldı fakat fiyat hâlâ belli değil. TZOB Başkanı Bayraktar “Mısır hasadının önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak olmasına rağmen, fiyatlar bugünlerde geçen yılın fiyatlarının da gerisinde seyrediyor. Geçtiğimiz yıl TMO tarafından ton başına 5 bin 700 lira olarak açıklanmıştı. Bugünlerde ise mısır fiyatları ton başına 5 bin lira ile 5 bin 500 lira arasında seyrediyor” dedi.

Mısır hasadı başladı ama hala taban fiyat açıklanmadı. Artan maliyetlerden yakınan çiftçiler bu yıl zararın oldukça yüksek olduğunu söyledi. En son geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 5 bin 700 lira olarak açıklamıştı. Fakat fiyatlar aradan geçen 1 yılda bile bu seviyenin biraz altında bulunuyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır taban fiyatlarının bu yıl geçen yılın fiyatlarının çok altında kaldığını söyledi. Bayraktar yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Mısır hasadının önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak olmasına rağmen, fiyatlar bugünlerde geçen yılın fiyatlarının da gerisinde seyrediyor. Mısır fiyatı geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 23 Ağustos 2022 tarihinde ton başına 5 bin 700 lira olarak açıklanmıştı. Bugünlerde ise mısır fiyatları ton başına 5 bin lira ile 5 bin 500 lira arasında seyrediyor. Bu yılki üretim maliyetlerinin ve geçen yıl alım fiyatlarının gerisinde olan mısır fiyatları üreticilerimizi endişelendiriyor. Üreticilerimiz önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak hasatla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden korkuyor. Bu yıl buğdayda yaşanan sorunların benzer şekilde mısırda da yaşanılacağı düşünülüyor. Özellikle küçük çiftçilerin ürününü bekletme imkanı yoktur. Borçla girdisini alan, borçla üretim yapan çiftçilerimiz hasatla birlikte ürününü satmak zorunda. Artan girdi fiyatları ile sıkıntılı bir sezon geçiren üreticilerimizin zarar etmemesi için; Toprak Mahsulleri Ofisi piyasada gerileyen fiyatları dikkate almalı, mısır üretim maliyetlerini ve üreticilerimizin geçimini dikkate alan fiyatını açıklamalıdır. Nisan ayı sonuna kadar mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfır olarak uygulanmasıyla 4 ayda fazlaca ithalat yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu birinci tahmin sonuçlarına göre mısırda bu yıl geçtiğimiz yıl gerçekleşen 8 milyon 500 bin ton üretim bekleniyor. Son yıllarda ekim alanlarındaki artışın yanında verim miktarlarındaki artış mısır üretiminin önemli düzeyde artmasına neden oldu. Son 5 yılda mısır üretimi yüzde 49 oranında arttı.”

‘İTHALAT HÂLÂ DEVAM EDİYOR’

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar “Artan üretim rakamlarına karşın tüketim rakamlarının da artmasıyla mısırda ithalat halen devam ediyor. Ancak yapılan ithalatın ihtiyaç kadar yapılması önemlidir. İthalat 2022 yılında 2 milyon 983 bin ton olarak gerçekleşti ve mısır ithalatına ödenen döviz ilk kez 1 milyar doları aştı. 2023 yılının ilk 6 ayında ise 1 milyon 505 bin ton ithalat yapıldı. 2023 yılı 6 aylık dönemde toplam ithal edilen mısırın yüzde 85’i Rusya Federasyonundan, yüzde 11’i ise Ukrayna’dan gerçekleşti” dedi.

‘MALİYET SON BİR YILDA YÜZDE 43 ARTTI’

Şemsi Bayraktar “Bilindiği üzere bu üretim sezonunda girdi fiyatlarının artmasıyla üretim maliyetleri de oldukça arttı. Girdi fiyatlarındaki artışlarla mısır maliyeti son bir yılda yüzde 43 oranında artarak ton başına 6 bin 140 lira olarak gerçekleşti. Bu maliyetler de dikkate alınarak Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin gelirini koruyacak şekilde mısır fiyatını bir an önce açıklamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÖNÜMÜZDEKİ SENE EKİM DAHA ZOR OLACAK’

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Osmaniye’de tarımda kritik öneme sahip mısır toptancılarını ziyaret etti. Bir toptancı, geçen yıl 5 bin 500 liraya sattığı mısırı, bu yıl 5 bin 200 liraya çiftçiden alabildiğini belirterek, “Girdiler çok pahalı olduğu için verimler düşük. Maliyetler yüksek. Çiftçinin eline geçen para çok az. Bunun önümüzdeki yıl ekimini tamamıyla etkileyeceğini düşünüyorum. Kendim de aynı şeyi düşünüyorum. Mısır ekmeyeceğim. Buğday da ekmeyeceğim. Buğdayda yapmış oldukları hatayı bu yıl mısırda da aynı hatayı yapıyorlar” dedi. Toptancı şunları söyledi:

“17 lirayken mazot ne oldu da 40 lira oldu” diye soran toptancı, nakliye ücretlerindeki artışa da dikkat çekti. Toptancı, “Şu an çiftçiden 5 bin 200 liraya mısır alıyorum, 5 bin 300 liraya mısır satıyorum. Geçen sene 250 liraya tuttuğum işçiyi bu sene 600 liraya tutuyorum ben. Mısırın fiyatının düşmüş olmasına rağmen nişasta fabrikaları rutubet maliyetlerini 120 liraya çıkardılar. Sanayici kazanıyor, çiftçi zarar ediyor.”

Toptancıyı dinleyen CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenerek, “Çiftçi ekimden vazgeçiyor. Ne yapacaksınız? Türkiye’deki tarım politikalarını nasıl yöneteceksiniz?” diye sordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN