Mutfağın enflasyonunda tarihi rekor: Birincilik yüzde 659 ile soğanda

Mutfağın enflasyonunda tarihi rekor: Birincilik yüzde 659 ile soğanda

Gıda fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin araştırma sonucunu paylaşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, "40 temel gıdanın fiyat artışı ortalaması yüzde 190. Yaptığımız araştırmaya göre Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir" dedi. Çakar, tüketicilerin büyük çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediğini söyledi. Dernek araştırmasına göre fiyat artışındaki rekor yüzde 659 ile kuru soğanın oldu.

Tüketici Hakları Derneği, Ankara’da, temel gıda maddelerinin pahalılığına ilişkin yaptığı araştırmasını paylaştı. Derneğin genel merkezi önünde konuşan genel başkanı Turhan Çakar, 40 temel gıda maddesindeki yıllık fiyat artışların sıralayarak "40 gıdanın fiyat artışı ortalaması yüzde 190. Derneğimizin yapmış olduğu araştırmaya göre, son yüzyıldaki Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir” dedi.

Tüketicilerin büyük çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediğini kaydeden Çakar, "Gıdaların yıllık ortalama fiyat artışında en ilgi çekici olan ise, tencere yemeklerinin olmazsa olmaz en temel girdisi olan kuru soğanın yıllık ortalama fiyat artış oranının yüzde 659 olmasıdır" ifadesini kullandı.

Nüfusun yüzde 60'ının açlık sınırı altında yaşadığını hatırlatan Çakar, "Tüketicilerin temel gıdalara erişimini sağlamak için gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikaları, özellikle de ezici çoğunluğu dar gelirli olan tüketicilerin lehine değiştirilmelidir" çağrısında bulundu.

'YÜZDE 98'İ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA'

Çakar açıklamalarına şöyle devam etti:

“Mart 2023 ayı itibariyle 4 kişilik hanenin aylık açlık ve yoksulluk istatistikleri ile yıllık ortalama hane halkı gelirini dikkate alıp karşılaştırdığımızda; Türkiye'de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Nüfusun yüzde 37,6'sının yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98'i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN