Fitch'ten Türkiye için 'heterodoks' politika uyarısı: Makroekonomik oynaklık artacak

Fitch'ten Türkiye için 'heterodoks' politika uyarısı: Makroekonomik oynaklık artacak

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Bakan Nebati'nin "Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var" sözlerinin ardından Türkiye için uyarıda bulundu. Banka, Türkiye'nin yüksek enflasyon ve heterodoks politikalar nedeniyle makroekonomik ve finansal istikrar risklerinin yüksek olduğunu bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz haftalarda iş dünyasıyla görüşmeleri kapsamında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yönetimiyle bir araya geldi. MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda konuşan Nebati, "Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar var" açıklaması yaparak, "Birilerinin bize söylediği ve öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz, bu yolda yürümeye devam edeceğiz" demişti.

Nebati'nin heterodoks politika çıkışının ardından uluslararası değerlendirme kuruluşu Fitch Türkiye'yi uyardı. Banka tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de artan enflasyon ve izlenen heterodoks politikaların makroekonomik ve finansal riskleri artırdığı belirtildi.

'MAKROEKONOMİK VE FİNANSAL RİSKLER ARTACAK'

Türkiye’nin kamu borcunun benzerlerine göre düşük olmasına rağmen borçlanma maliyetinin hızlı bir şekilde arttığına işaret eden banka, “Yüksek enflasyon ve kurdaki değer kaybına karşı uygulanan mali politikalar kamu maliyesini kurdaki dalgalanmalara karşı daha hassas hale getiriyor ve makroekonomik oynaklığı artırıyor” değerlendirmesini yaptı.

Artan enflasyon ve heterodoks politikaların makroekonomik ve finansal riskleri artırdığını belirten Fitch, enflasyon ve kurdaki değer kaybının etkisini sınırlamaya çalışan mali önlemlerin Türkiye’nin kuvvetli tarafı olan kamu maliyesi üzerinde baskı oluşturabileceğini kaydetti.

Alınan önlemlerin yurt içi güvendeki sert düşüşün nedenlerine çözüm üretmediğini vurgulayan Fitch, güvendeki düşüşün, negatif reel faiz oranlarının ve 2023 seçimleri öncesinde izlenebilecek ekonomi politikalarıyla ilgili belirsizliğin kurdaki değer kaybının arkasında yatan nedenler olduğunu bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN