Nebati'den Türkiye Ekonomi Modeline övgü: Gayretlerimizin meyvesini alıyoruz

Nebati'den Türkiye Ekonomi Modeline övgü: Gayretlerimizin meyvesini alıyoruz

Bakan Nebati, 2023 yılı bütçe görüşmelerinde yeni ekonomi modelini övdü. Nebati, "Türkiye brüt dış borç stoku da 444 milyar dolar seviyesinde yatay seyrederken GSYH'ye oranı azalmaktadır. Türkiye'nin toplam borçluluğu, kamu, özel, hane halkı ve finansal kesim olmak üzere ekonomimizin tüm aktörlerinde düşüş eğilimindedir. Tüm dünyanın bu yüksek borçlulukla nasıl mücadele edeceğini tartıştığı bir zamanda, ülkemizin zaten düşük olan borçluluğunu daha da azalttık." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Meclis'te Genel Kurul'a hitap etti. Hedefin, büyük ve güçlü bir Türkiye inşa etmek olduğunu söyleyen Bakan Nebati, "Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı odağına alan Türkiye ekonomi modelini hayata" geçirdiklerini söyleyerek, gayretlerinin meyvelerini aldığını ileri sürdü. 2023 yılı bütçesine ilişkin konuşan Nebati, "Bu bütçe başka bir bütçe. Bir yıl gibi kısa bir süre içinde nerede olduğunu rakamlarla ifade edeceğim." ifadelerini kullandı. EYT ile ilgili de konuşan Nebati, "EYT ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak, dikkatli bir biçimde yürüyoruz. Çalışmanın detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince açıklanacaktır." dedi.

Bakan Nebati'nin konuşmasından satır başları şöyle:

"BU BÜTÇE BAŞKA BÜTÇE"

Geçen bütçede konuşmamda tüm gruplar olağanüstü destek vermişlerdi. O günkü koşullarda elbette muhalefet tarafı 'ne oluyor' diye üstenci bakış atmıştı. Ama bir yıl geçti. Değerli AK Parti üyelerine ve ortaklarımıza söyleyeceğim şeylerden şunu not edebilirsiniz.

Bu bütçe başka bir bütçe. Bu bütçe Türkiye'nin kazanımlarının rakamlarla ortaya konduğu bir bütçe olacak. Bir yıl gibi kısa bir süre içinde nerede olduğunu rakamlarla ifade edeceğim.

"GAYRETLERİMİZİN MEYVELERİNİ ALIYORUZ"

Tekerrüre düşmeden, ülkemizi bir üst seviyeye taşıyacak adımı, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlılıkla atamaktan çekinmedik. Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı odağına alan Türkiye ekonomi modelini hayata geçirdik. Bizim temel hedefimiz, büyük ve güçlü bir Türkiye'yi beraberce inşa etmektir. Gayretlerimizin meyvesini aldığımızı da görüyoruz.

Gerçekten bir hikaye yazdık. 2022 yılında 51 milyonun üzerinde ziyaretçi 6 milyar dolar turizm geliri bekliyoruz. Bu alkışlanır. Vatandaşlarımızın enflasyona karşı alım güçlerini korumak için gelir ve harcama politikalarını son derece etkin bir şekilde kullanıyoruz. Yıllık enflasyon, kasım ayındaki zirvesinden gerilemeye başlamıştır.

"BABAYİĞİT OLMAK LAZIM"

O kadar çok şey yapıyoruz ki, kanıksadık. O kadar zorluğun üstesinden geliyoruz ki kolay görmeye başladık. Bunun için babayiğit olmak lazım.

Mesken aboneleri için elektrikte yüzde 50, doğalgazda ise yüzde 75 sübvansiyon sağlıyoruz. Vatandaşlarımız, maliyeti 300 lira olan elektrik faturasının 150 lirasını; 500 lira olan doğalgaz faturasının 125 lirasını ödüyor.

"DÜŞÜK OLAN BORÇLULUĞU AZALTTIK"

Türkiye brüt dış borç stoku da 444 milyar dolar seviyesinde yatay seyrederken GSYH'ye oranı azalmaktadır. Türkiye'nin toplam borçluluğu, kamu, özel, hane halkı ve finansal kesim olmak üzere ekonomimizin tüm aktörlerinde düşüş eğilimindedir. 2021 sonunda yüzde 163 olan toplam borç yükümüz üçüncü çeyrekte yüzde 140'a gerilemiştir. Gelişmekte olan ülkelerin ortalamaları yüzde 254, küresel ortalama da yüzde 343. Biz ne yaptık? Tüm dünyanın bu yüksek borçlulukla nasıl mücadele edeceğini tartıştığı bir zamanda, ülkemizin zaten düşük olan borçluluğunu daha da azalttık. Enerji fiyatları nedeniyle kaçınılmaz olarak cari dengede bozulma yaşadığımız bu dönemde bile bunu sağladık. Üstelik bunu yaparken rezervlerimizi koruduk ve artırdık. Merkez Bankası toplam brüt rezervini yıl sonundaki 111 milyar dolar seviyesinden bugün 125 milyar dolara çıkardık. Bu başarıyı ekonomimizi daraltmadan, aksine büyüterek, güçlendirerek ve istihdam sağlayarak elde ettik. Üstelik tüm bunları diğer ekonomilerin yavaşladığı bir dönemde yaptık.

EYT AÇIKLAMASI

EYT ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak, dikkatli bir biçimde yürüyoruz. Çalışmanın detaylarını Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince açıklanacaktır.

"SORUNLARIN FARKINDAYIZ"

Yüksek enflasyonun sebep olduğu tüm sorunların farkındayız ve enflasyonla mücadeleyi en önemli önceliğimiz olarak görüyoruz. Enflasyon bugün istisnasız tüm ülkelerin başlıca sorunu. Emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve arz kısıtları tüm dünyada yüksek enflasyona neden oldu. Bu süreçte ülkemizde de enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma yaşadık. Yıllık enflasyon, Kasım ayındaki zirvesinden gerilemeye başlamıştır. Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları ve diğer politikalarımız sayesinde Türk Lirasında sağladığımız istikrarlı seyir bu sonucun alınmasında etkili olmuştur. Önümüzdeki dönemde, küresel emtia fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve beklentilerde görülecek iyileşmelerle birlikte gerek tüketici gerek üretici enflasyonunda düşüşler devam edecektir. Her ay bu düşüşler gerçekleşecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN