100 Lira 15 Lari oldu: Sayın Bakan Türk Lirası'nın değer kaybı sizi üzmüyor mu?

100 Lira 15 Lari oldu: Sayın Bakan Türk Lirası'nın değer kaybı sizi üzmüyor mu?

Türk parasının değer kaybı sadece dolar ve euro'da değil komşu ülkelerin para biriminde de kendisini gösteriyor. CHP YDK Başkanı Bayraktutan, Gürcistan Lari'sinin TL karşısında yükselen değerini Bakan Nebati'ye sorarak "Gürcistan'dan 2006 yılında 100 lira verip 140 Lari alıyorken; dün itibarıyla 100 lira verip 18 Lari alınıyordu, biraz önce aldığım bilgiye göre de 15 Lari alınıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz Sayın Bakan? Türk Lirası'nın bu şekilde değer kaybı sizi üzmüyor mu?" dedi.

Türk Lirası'ndaki değer kaybı, komşu ülkelerin para birimleri karşısında da kendisini var ediyor. Bulgar Levası karşısındaki değer kaybı Türkiye'yi adeta Bulgar vatandaşların alışveriş merkezi haline getirirken, yakın zamana kadar Artvin'e komşu olan Gürcistan'a enerji ve benzeri alışverişi için giden Türkler için ibre tersine döndü. Bu soruna dikkati çeken CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, konuyu bütçe görüşmelerine taşıdı.

Haber61'de yer alan habere göre, Bayraktutan TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ederken; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye Türk Lirası'ndaki değer kaybını sordu.

Asıl sorunun dolar veya euronun yükselmesi değil, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi olduğunu vurgulayan Bayraktutan; açıklamalarını Gürcistan Larisi üzerinden örneklendirdi.

'GÖÇ TERSİNE DÖNDÜ'

Bayraktutan, “Sayın Bakan, Türk Lirası sadece dolar ve euro karşısında değer kaybetmiyor! Kuzeydoğu komşumuz olan Gürcistan'dan 2006 yılında 100 Lira verip 140 Lari alıyorken; Artvin'le biraz önce telefonla konuştum; dün itibarıyla 100 Lira verip 18 Lari alınıyordu, biraz önce aldığım bilgiye göre de 15 Lari alınıyor.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz Sayın Bakan? Yani Gürcistan Larisi'nin Türk Lirası karşısında değer kazanması ve bunun yanında Türk vatandaşları -göçün tersine dönerek- daha önceden benzin almak için o tarafa gidiyorlardı, şimdi Gürcistan vatandaşları bu tarafa geliyor" dedi.

'DEĞER KAYBI SİZİ ÜZMÜYOR MU?'

“Türk Lirası'nın bu şekildeki bir değer kaybı hem de Gürcistan Larisi karşısında sizi üzmüyor mu?” şeklinde sözlerine devam eden Bayraktutan’ın sorusuna Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den cevap gelmedi.

İLGİLİ KONU DAHA ÖNCE DE PARLAMENTOYA TAŞINMIŞTI

Daha önce ilgili konuda bir çok kez yazılı soru önergesi veren Bayraktutan açıklamalarının devamında “TBMM Genel Kurulu’nda sorduğumuz soru cevapsız kaldı. Bu konuda ilk olarak elle tutulur düzeyde aldığımız bir cevapta; ‘Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankamızca alım satıma konu olmayan dövizlere ilişkin bilgi amaçlı kur tablosunda yer alan 1 Gürcistan Lari’sinin Türk Lirası karşılığı kullanılarak hazırlanan tablo da 01.11.2002 yılında 100 TL ile 129.14 Lari alınabilirken, 15.04.2014 tarihinde ise 100 TL ile 82.24 alınabilmektedir' ifadeleri yer almıştı" dedi.

'DURUM ÇOK VAHİM'

Bayraktutan sözlerinin sonunda "O zamanki dönemde Türk Lirası'nın Gürcistan Larisi karşısındaki değer kaybı %36 seviyesindeydi. Şimdi durum daha da vahim. Aradan geçen 7 yılda 100 Türk Lirası ile 82 Lari alınabilen bir dönemden sadece 15 Lari alınabilen bir döneme geldik" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN