Nefes kredisi detayları belli oldu! 200 bin TL'ye kadar 36 ay vadeli kredi imkanı

Nefes kredisi detayları belli oldu! 200 bin TL'ye kadar 36 ay vadeli kredi imkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı esnafa 'nefes' olacak kredi kampanyası, 1 yıl geri ödemesiz ve düşük faizli olacak. İlk etapta Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın sunacağı nefes kredisinde isteyenler ilk yıl hiç faiz ödemeyip, ikinci yıldan itibaren taksitlerini yatırabilecek. İşte detaylar...

Koronavirüs salgını sürecinde iş yapamaz hale gelen esnaf için yeni 'nefes kredisi' hayata geçiriliyor. 50 bin ile 200 bin TL arasında verilecek kredinin 1 yıl geri ödemesiz ve vadesi 3 yıl olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu nefes kredisi, uygun ödeme koşullarına sahip olacak.

NEFES KREDİ NEDİR?

Esnaf ve işletme sahipleri için kamu bankalarından sunulan kredi imkanlarına bir yenisi daha eklendi. 'Nefes kredisi' adıyla ilerleyen günlerde hayata geçirilecek kredi kampanyasıyla, iş kaybı yaşayan esnafa nakit para desteği sağlanacak. 50-200 bin TL arasında verilecek kredinin vadesi 3 yıl olacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nefes kredisinin yanı sıra bir defaya mahsus olmak üzere esnafa 3-5 bin TL hibe edileceğini duyurdu.

NEFES KREDİSİ HANGİ BANKALARDAN VERİLECEK?

Nefes kredisi başvurusu yapmak isteyen esnaf ve işletme sahipleri, kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank'ın kapısına çalacak. Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile anlaşması olan Denizbank da müşterilerine nefes kredisi verebilecek. Devlet tarafından desteklenecek olan nefes kredisi ile çalışma hayatındaki likidite sorununun aşılması hedefleniyor.

NEFES KREDİSİ FAİZ ORANI NE KADAR?

Nefes kredisiyle yaklaşık 5 milyar TL'nin dağıtılacağı nefes kredisi yıllık yüzde 18 faiz ile kullandırılacak. Bu oran şu anda piyasadaki en düşük ihtiyaç kredisinin dahi altındaki bir faiz oranı anlamına geliyor. Tahminlere göre nefes kredisi aylık yüzde 1,20 civarında bir faiz ile kullandırılacak.

NEFES KREDİSİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Nefes kredisi kullanan işletmelere geri ödemesiz dönem avantajı da verilecek. Buna göre yaklaşık olarak 135 bin işletmenin yararlanacağı nefes kredisi ile esnaflara 50 bin TL ile 200 bin TL arasında kredi verilecek. Bu kredinin vadesi ise 36 ay (3 yıl) olacak. Fakat geri ödemesiz dönem açısından işletmelere seçenekler sunulacak. İsteyenler ilk yıl hiç faiz ödemesi yapmadan ödemelerine ikinci yıldan itibaren başlayabilecek. Bir diğer seçeneğe göre ise kredi kullanan işletmeler, ilk yıl 6 ayda bir faiz ödemesi yapacak ve ikinci yıldan itibaren de kredinin kalan tutarlarını eşit taksitlerle ödeyebilecek.

NEFES KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI

Nefes kredisi, işletmelere Kredi Garanti Fonu'nun garantörlüğünde verilecek. Ancak bu destek kredisinden yararlanabilmek için işletmenin ciro kaybı yaşaması gerekecek. Ciro kaybı yaşamayan işletmelere nefes kredisi verilmeyecek. Ciroları yüzde 20 düşen tüm işletmelere nefes kredisi tanımlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN