O ilçemiz Türkiye'nin maden yatağı oldu! Yataklardan çıkarıp üretiyorlar, o alanlarda kullanıyorlar

O ilçemiz Türkiye'nin maden yatağı oldu! Yataklardan çıkarıp üretiyorlar, o alanlarda kullanıyorlar

Eskişehir’de faaliyetlerini sürdüren Eti Maden Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Alanından iki öğrenci, öğretmenleri danışmanlığında yürüttükleri projelerle bölgeden çıkarılan bor madenlerinden yeni bir üretime imza attı. İşte detaylar…

11’inci sınıf öğrencilerinden Elif Dilara Demir ile Ümmühan Çakır, ülkemizin önemli bor madeni yataklarından Kırsal Kırka Mahallesi’nde çıkarılarak işlenen bor cevherinin temizlik amacıyla kullanılmasına yönelik projeye imza attı.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kırka Bor İşletme Müdürlüğü tarafından çıkarılan maden ile ilgili okulun kimya laboratuvarında, kimya öğretmeni Sadık Üzengi’nin danışmanlığında araştırmalarını yapan öğrenciler, boraks katkılı zeytinyağı sabunu üretti.

Doğal ham maddeler kullanılarak sabun formülüne getirdikleri boraksın temizlik ile antimikrobiyal özelliklerinden faydalanan iki öğrenci, bunu zeytinyağıyla birleştirerek güçlü bir temizlik ve cilt bakım ürünü ortaya çıkardı.

eskisehir-2.jpg

PATENT İÇİN BAŞVURU YAPILACAK

Çevre dostu, katı sabunun antibakteriyel özelliğinin güçlendirilmesi sağlanarak alternatif sunan ve test aşamaları sonrasında kullanılabilir hale getirilen ürünün patenti için Türk Patent ve Marka Enstitüsü’ne başvuruda bulunulacak.

Üzengi, AA muhabirine, Türkiye’de bor madeninin önemli bir bölümünün Kırka bölgesinde olduğunu söyledi. Mevcut zenginlikleri değerlendirdiklerini ifade eden Üzengi, "Boraksın antibakteriyel özelliği var. Biz de bunu sabunun temizleme gücüyle birleştirmek istedik." dedi.

Üzengi, projeyi bölgede bor madeni çalışmaları yürüten görevlilerle işbirliği halinde yürüttüklerini dile getirdi.

Kimya Alanında öğrencilerin maden fabrikalarında kimyager, kimya mühendisi ya da kimya teknikeri olarak çalışma hedefleri olduğunu söyleyen Üzengi, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu alanda daha çok uğraşıyorlar. Biz de onların orada daha başarılı, daha mutlu ve daha uyumlu olmaları için çalışıyoruz. Zaten okulumuzun ismi de Eti Maden olduğu için biz çevredeki fabrikalarla sürekli iletişim halindeyiz. Yakın olduğumuz için herhangi bir ihtiyacımızı da oradan temin edebiliyoruz. O nedenle bizim çalışmalarımız çoğunlukla boraks üzerine kurulu. Aklımıza boraks ile yapabileceğimiz başka bir şey gelirse yine çalışmalarımızla katkıda bulunmaya çalışacağız. Kırka'da boraks çalışmaları olduğu için bu konuda bir kısıtlama yaşamıyoruz."

eskisehir-3.jpg

“BURADA YAŞAYAN İNSANLAR DA MUTLU OLUYOR”

Öğrencilerden Ümmühan Çakır da Kırka’da bor madeni çıkarılmasının çalışmalarında avantaj sunduğunu vurgulayarak, projede ihtiyaçları olan malzemelerin temininde kolaylık yaşadıklarını söyledi:

Aklımıza gelen fikir doğrultusunda işlemlerimizi yaptık. Bölgede bu tarz çalışmaların yapılması elbette toplumu olumlu etkiliyor. Burada yaşayan insanlar da mutlu oluyor."

Yakın zamanda bir sorumluluk çalışmasına başlayacakları bilgisini de veren Çakır, "Yakın çevrelerden belirli su örnekleri topladık ve çeşitli analizler yaptık. Suyun pH derecelerini ve sertlik seviyelerini belirleyerek insanları bilgilendirdik. Diğer sınıflardan arkadaşlarımızın yaptığı bunun gibi birkaç projemiz daha oldu. Onlar da hakim oldukları alanda çalışmalar yaptılar." Dedi.

eskisehir-1.jpg

Elif Dilara Demir’se yaptıkları borakslı katı sabun sayesinde bilimsel çalışmalara daha fazla adapte olabildiklerini vurgulayarak, "Sürekli çalıştık denedik. Bu da derslerimizi iyi anlamda etkiliyor. Burada öğrendiğimiz bilgileri derslerde kullanıyoruz. Buradaki deneylerle teorik olarak da bilgiler elde ediyoruz. Ayrıca böyle çalışmalar, karar vermemize de çok yardımcı oluyor. Çalışma ortamını önceden deneyimlemiş oluyoruz. Seçeceğimiz bölümle alakalı bilgilenmiş oluyoruz. Üniversitedeki eğitimimizde nelerle karşılaşacağımız hakkında daha çok bilgi edinmiş oluyoruz." İfadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN