Olanları şaşkınlıkla izliyoruz

Olanları şaşkınlıkla izliyoruz

Yaşanan kur şokuyla birlikte iş dünyasından da tepkiler yükselmeye başladı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan “Dün faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın, bugün elindeki kıymetli döviz kaynaklarını piyasaya sürmesini şaşkınlıkla izliyoruz” ifadesini kullandı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da “Piyasaların ivedilikle istikrara kavuşmasını sağlayacak acil önlemler alınmasını ve öngörülebilirliğin temin edilmesini bekliyoruz” paylaşımını yaptı.

EKONOMİ SERVİSİ

Kur yeni zirvesinin ardından iş dünyası da havlu attı. Resmi açıklamalar peş peşe gelmese de iş dünyası temsilcileri artan kuru sosyal medya hesapları üzerinden ‘hayretle izlediklerini’ aktardı.

TCMB’nin döviz müdahalelerinin ardından İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Twitter hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Bahçıvan yaptığı açıklamada “Dün faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın, bugün elindeki kıymetli döviz kaynaklarını piyasaya sürmesini şaşkınlıkla izliyoruz” ifadesini kullandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabından “Piyasaların ivedilikle istikrara kavuşmasını sağlayacak acil önlemler alınmasını ve öngörülebilirliğin temin edilmesini bekliyoruz” diye paylaşım yaptı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da Twitter paylaşımında, “Merkez Bankası açıklaması sağlıksız fiyat oluşum nedeni ile müdahale edilmiştir, dün faiz indirirken belli değilmiydi. Önümüzü görmek istiyoruz inen faiz bankalara yansımıyor maliyetleri arttırıyor” yorumunu yaptı. Dolar/TL’deki yılbaşından beri yükseliş yüzde 120’yi aştı.

Enflasyon yüzde 30’a giderken Merkez Bankası politika faizini yüzde 14’e indirdi. Ekonomistler “Mevcut politika bileşimi sürdürülemez” diyor. TCMB, TL’de yarattığı hasara rağmen politika faizini tahminler doğrultusunda dün yüzde 14’e düşürürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği faiz indirimlerinde son alanını Aralık ayında 100 baz puan ile kullandı. TCMB böylece önümüzdeki aylarda yüzde 30’u aşacağı tahmin edilen enflasyona rağmen zaten negatifte olan TL’nin reel getirisini daha da düşürmüş oldu. S&P Global’in ülke kredi derecelendirme direktörü Maxim Rybnikov dün Türkiye için “Mevcut politika bileşimi sürdürülemez” dedi.

TCMB açıklamasında önümüzdeki aylar için de yönlendirme olarak “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir” denildi. Birçok ekonomist bu yönlendirmeyi ilk çeyrekte faiz indirimlerine ara verildiği ve TL’deki değer kaybına bu süreçte faiz artışı ile tepki verilmeyeceği anlamı çıkardı. Bankacılar ise ilk çeyrekte faiz artışı yapılmayacağı için zorunlu karşılık gibi makro ihtiyati tedbirler ve zaman zaman piyasaya doğrudan döviz satış müdahaleleri ile zaman kazanılmaya çalışılacağı değerlendirmesinde bulundu.

RİSK PRİMİ 5 AYIN ZİRVESİNDE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ayından başlayarak aralık ayına dek toplamda 500 baz puan faiz indirmesi sonrası döviz kurları rekor seviyelere ulaştı. Dolar bugün 17,14’le euro da 19,48’le tarihi zirveyi gördü. Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) ise gelişmelerin etkisiyle 521 baz puana yükseldi. Kredi risk pirimi en son bu yılın temmuz ayında 538 puana yükselerek zirveyi görmüştü. Bu veriler ışığın Türkiye’nin kredi risk primi 5 ayın zirvesine çıktı.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN