Merkez Bankası'ndan 17 günde dövize beşinci müdahale

Merkez Bankası'ndan 17 günde dövize beşinci müdahale

Döviz kurundaki sert hareketlilik sürüyor. Dolar/TL'nin 17 seviyesini aşmasının ardından Merkez Bankası piyasalara satım yönünce beşinci kez doğrudan müdahalede bulundu. Merkez Bankası'nın PPK toplantısının ardından çıkan faiz kararı sonrası TL'deki değer kaybı artmıştı.

Dün 15,70'in üzerine çıkarak yine rekor kıran dolar/TL yükselişini sürdürüyor. Dolar/ TL'nin 17,1452 euro ise 19,4301 TL ile tarihi zirvesini görmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalara satım yönünde beşinci defa müdahale etti.

Bu, Merkez Bankası'nın 1 Aralık'tan bu yana piyasaya beşinci müdahalesi oldu.

Merkez'in müdahalesinin ardından dolar 16,40 euro ise 18,60 seviyelerine kadar geriledi.

MERKEZ BANKASI'NDAN 17 GÜNDE BEŞİNCİ MÜDAHALE

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri kararı ve ucu açık yönlendirmeleri sonrası sert yükselişini sürdürüyor. Döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle Merkez Bankası ilk müdahalesini 1 Aralık tarihinde gerçekleştirdi. Merkez'in bu müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi.

Merkez Bankası'nın dördüncü ve 2,5 milyar dolarlık son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükselmişti.

MERKEZ'İN MÜDAHALESİ İŞE YARAMIYOR

Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen döviz kurlarındaki yükseliş durmuyor. Haftanın son gününde 16 lira sınırını da aşan dolar/TL, zirvesini öğleden sonra 17'nin üzerine taşıdı. Euro/TL'de de 19 lira sınırı aşılırken tarihi zirve 19,43' kadar çıktı.

MERKEZ BANKASI FAİZİ 100 BAZ PUAN İNDİRDİ

TCMB son dört toplantıda 500 baz puan faiz indirirken, faiz indirimlerine başladığının ilk sinyalini verdiği Eylül ayı başından bu yana TL yaklaşık yüzde 47, sene başından beri yüzde 53'ün üzerinde değer yitirdi. Değer kayıplarının büyük bölümü son bir buçuk ayda meydana geldi.

Para Politikası Kurulu (PPK) kararında, "Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (33)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
33 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN