Otomobil alanların sevinci kursakta kalacak! Benzin, Motorin, LPG için kara haber: Uzman isim o rakamı işaret etti

Otomobil alanların sevinci kursakta kalacak! Benzin, Motorin, LPG için kara haber: Uzman isim o rakamı işaret etti

Artan hayat pahalılığından en çok etkilenen alanlardan biri olan akaryakıt fiyatları üst üste zamlar almaya devam ediyor. Son olarak yapılan açıklamalar kapsamında benzin, motorin, LPG için kara bir haber geldi. Uzman isim o rakamı işaret ederek durumu açıkladı…

Brent petrol, başta benzin ve mazot fiyatları olmak üzere tüm akaryakıt fiyatlarının belirleyici bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda 80 dolar bandının üzerinde olan Brent petrol dar bant hareketi sergilemeye devam ediyor. Öte yandan küresel merkez bankalarından gelen faiz artırımlarının etkisi sonucunda talebin düşmesi petrolü baskılıyor. Bununla kalmayarak bir de OPEC+’nın arz düşürmesi de düşüşleri sınırlıyor. Bu kapsamda önemli açıklamalarda bulunan Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, araç sahiplerini yakından ilgilendiren “petrol düşecek mi yoksa yükselecek mi” sorusuna yanıt verdi.

2021/10/13/benzine-zam.jpg

ARAÇ SAHİPLERİ BU AÇIKLAMALARA DİKKAT

petrol fiyatlarını belirleyen birçok faktör bulunurken bunların arasında şu an için İsrail-Filistin Savaşı başta olmak üzere Orta Doğu'daki gerilimler, Kızıldeniz'deki deniz ticaretinin üzerindeki riskler, Fed'in para politikası kararları, OPEC+'nın arz kararları bulunuyor. Bu etkenler petrol fiyatlarının iniş çıkışında oldukça önemli rol oynarken milyonlarca vatandaş akaryakıt fiyatlarının gidişatını merak ediyor. Bu kapsamda Sabah’a açıklamalarda bulunan Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen önemli açıklamalarda bulundu.

2022/04/02/benzin1.jpg

İŞTE UZMAN İSMİN PETROL AÇIKLAMALARI…

“Petrol fiyatları şu anda baskı altında. Özellikle talebin zayıflamış olması fiyatların yukarı gitmesini engelliyor. Faiz artırımları küresel ekonomiyi yavaşlaştı. Bu da petrol talebini düşürdü. Burada Çin'e dikkat etmek gerekiyor. Çin ekonomisinin zayıflıyor olması talebi düşürüyor. Çünkü dünyanın en büyük petrol ithalatçılardan birisi Çin.

2022/04/01/lpg-benzin.jpg

Diğer tarafta ise bakarsak OPEC+ ülkeleri arzı azaltarak petrol fiyatlarındaki düşüşü sınırlıyor. Burada Suudi Arabistan'ın arzı azaltmış olması fiyatları yukarı yönlü destekledi. Dünyanın en büyük petrol şirketi ARAMCO da petrol satış fiyatlarını düşürdü. Kısacası BRENT bir yanda arz endişeleri bir yanda da talep endişeleri arasında sıkıştı.

Aşağıda 70-75 dolar bandı var. Yukarıda ise 90-95 dolar bandı var. Bu aralık dışına çıkacak bir petrol fiyatları şimdilik beklemiyorum. Ama gelen haberlere göre dalgalanan petrol izliyoruz kısa vadede. Yükselişlerin genel olarak sınırlı kaldığı dikkat çekiyor.

2021/10/16/benzin.jpg

Orta ve uzun vadeyi düşünürsek petrol fiyatları bir miktar yükseliş trendine girdi diyebiliriz. Özellikle faiz indirimlerinin başlayacak olmasıyla küresel ekonomide bir canlanma olacak. Bu canlanmada talebi artıracak unsurlardan birtanesi. Bu talebin artmasıyla birlikte arzında düşük olmasıyla fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket görebiliriz. Ancak burada petrolde yönü tayin edecek ülke Suudi Arabistan olacak. Bu ülkenin arzı azaltıcı ve artırıcı kararları petrol fiyatlarında yönü belirleyecek.

2021/10/13/benzin.jpg

Temelde toparlarsak, 2024'te faiz indirimlerinin gelecek olması küresel ekonomide sanayi aktivitelerini hızlandıracak. Buda sanayinin en büyük girdilerinden olan petrol talebini artıracak. Bu nedenle petrolde genel trend yukarı olacak. Fiyatlarda asıl belirleyici olacak durum ise OPEC+'nın arz kararları olacak.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN