Otomobil satışlarını canlandıran gelişme! Kredi çekemeyen bu yönteme başvuruyor: “Ne kızı veriyor ne dünürü küstürüyor”

Otomobil satışlarını canlandıran gelişme! Kredi çekemeyen bu yönteme başvuruyor: “Ne kızı veriyor ne dünürü küstürüyor”

Bankalar tarafından araç kredilerine sınır getirilmesinin ardından piyasada yeni bir sistem ortaya çıktı. Öyle ki kredi çekemeyen bu yönteme başvuruyor. İşte, otomobil satışlarını yeniden canlandıran yeni sistemin detayları…

Faiz oranlarındaki artış, yüksek kur ve ekonomik kriz yaşam standartlarını düşürmeye devam ediyor. İhtiyaçlarını karşılamakta bile zorlanan vatandaş, çareyi ise yeni çözüm yolları aramakta buluyor.

Esnaf kesimi ise söz konusu kısıtlamalar karşısında kılıflarına uygun yöntemler ile satışlarına devam etmeye çalışıyor. Bu kapsamda galericiler taksit sınırlamaları ve yüksek faiz oranına karşı yeni bir taktik geliştirdi.

ESKİ YÖNTEM YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre; Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadele kapsamında bankacılık sektörünün kredilere getirdiği sınırlamalar ve faizdeki yükselişler piyasada senet sistemini yeniden gündeme getirdi.

otomobil-satisi-1.jpg

Taşıt kredisi faizleri geride bıraktığımız 1 haftada %7.89 artış ile 47.93’e çıktı. Yüksek faiz olmasına rağmen ve bankaların kredi vermemesi durumu da 2’inci el satışlarda ve ticari araçlarda senetli satışı artırdı. Sektör temsilcileri, kredi musluklarının kısıtlanması ile vatandaşın alternatif yol arayışına girdiğini belirterek, "Kredi bulamayan ancak işi için araç almak zorunda olanlar senede yöneldi. Evini ya da işini ipotek gösteren dahi var" dedi.

Senetle satış sistemi online sitelerin satışlarına da yansıdı. Öyle ki İSTOÇ’ta yer alan Galericiler Sitesi’ndeki kimi dükkanların camında senetle satış yapıldığı ilanlar asıldığı ve ilan başlıklarında “Senetle çekle” satış yapılır yazıldığı dikkat çekti.

%100 FAİZ ORANLARI BİLE VAR

Ortalama 24 ay vadeli senetlerde genelde aracın %50’si peşinat olarak talep ediliyor. Kalan kısmı için de galerinin kimisi %50, kimisi de %60 faiz koyuyor. Eğer peşinat araç fiyatının %20’lerinde ise senetle ödenecek tutarda %100 oranına kadar faiz uygulamasına gidenler dahi oluyor.

Bazı galeriler ise senet ile satış yapacağı müşteriden KKB puanı talep ediyor. Mesela 2014 model 928 bin TL'lik bir aracın ilanında, şu yazıyor: "Erken ödeme ve kapamada geriye kalan ayların komple vade farkı silinir. Borç bitmeden aracı geri bize satabilir ya da takas yolu ile model yükseltip, düşürebilirsiniz. Vadeli satışlarda yüzde 20 peşinatla 1.250 üstü KKB puanı olanlara özel 24 ay senetle satış yapılmaktadır. Puanı düşük olanlarda yüzde 30 peşinatla, kalanı 24 aya kadar senetli taksitli olabilmektedir."

otomobil-satisi-2.jpg

İSTOÇ’ta faaliyet gösteren başka galerici de, kredilerdeki daralmadan dolayı ikinci el araç satışlarında da gerileme olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Üç aydır araç fiyatları geriledi ancak satışlarımız yüzde 50'den fazla düştü.

Senetle satışlar biraz piyasayı hareketlendirdi. 24 ay taksit yapıyoruz. Bazı galerilerde çek de var ancak kabul etmiyoruz. Faiz oranı peşinata göre değişiyor. Eğer aracın yüzde 70'i peşin kalan yüzde 30'una senet istiyorsa zaten faiz oranında da yardımcı oluyoruz ancak banka faizlerinin altına inemeyiz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN