Otomotiv tedariğine yine Çin darbesi: Yine aynı tablo

Otomotiv tedariğine yine Çin darbesi: Yine aynı tablo

Çin’de aralık ayının ilk 20 gününde yaklaşık çeyrek milyar insana virüs bulaştı. Nüfusun yüzde 20’si vakalarla uğraşırken, bu sanayiyi de etkiledi. Fabrikalarda üretim yeniden durdu. Enfekte olan personel sayıları da her geçen gün artıyor. Hastalığı hafif geçirenler iş başı yapmak zorunda kalıyor. Bu yüzden üretimde sorunlar baş gösterirken, tedarik süreleri uzuyor. Avrupa’da gaz maliyeti Türkiye’de yüksek kurla birleşince yeni bir otomobil hayale dönüyor.

ALİ YILDIRIM

Yaklaşık 3 yıl önce Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı kasıp kavuran Corona virüsü, otomotivdeki tüm akışı bozmuştu. Yaşanan vakalar dolayısıyla fabrikalar kepenk kapatırken, tedarik sistemi neredeyse durmuştu. Aradan geçen 3 yılda oldukça düşük viteste normalleşmeye sinyalleri verilirken, ülkede artan vaka sayıları üretimi ve tedariği yeniden baltalamaya başladı.

Sıfır covid deneyimi için ciddi kısıtlamalar getiren ülke, sert kuralları kaldırınca ülkede vaka sayılarında patlama gerçekleşti. Aralık ayının ilk 20 gününde yaklaşık çeyrek milyar insana virüs bulaştı. Nüfusun yüzde 20’si vakalarla uğraşırken, bu sanayiyi de etkiledi. Fabrikalarda üretim yeniden dururken, enfekte olan personel sayıları da her geçen gün artıyor. Sistem yeniden tıkanmak üzereyken ülkenin birçok tesisinde hastalığı hafif geçirenler iş başı yapmak zorunda kalıyor. Bazı otomotiv tesislerinde çalışanların yarısı enfekte olunca, virüs taşımayan işçilerin daha fazla mesai yapması talep ediliyor.

Elektrikli otomobiller için lityum metal piller geliştiren SES AI Corp. da Şangay’daki üretim tesisini ayakta tutmaya çalışıyor. Çalışanların büyük bir çoğunluğu covid olurken, enfekte olanlar ayrı olmayanlar ayrı vardiyalarda çalışıyor. Renesas Electronics Corp., geçen hafta Pekin’deki fabrikasında üretimini vakalar yüzünde askıya almak zorunda kaldı.

Çin’deki sektör temsilcileri, tedarikte de sorunların başladığını, malların fabrikalara teslim edilemediğini söyledi. Tabi bu durumdan sadece Çin değil bütün dünya etkileniyor. Büyük bir üretim ve tedarik ağına sahip olan ülke gerekli parçalarını veya tedarik zincirini aksattı mı üretimler düşüyor. Düşen üretim satışları etkilerken, yeni bir otomobil sahibi olmak için bayiler 6 aya kadar araç sırası yazıyor.

Toyota son jenerasyon hibrit sistemini Avrupa tesislerinde üretmek düğmeye basıyor. Daha önce tanıtılan versiyonlarda olduğu gibi yeni Corolla’da da aynı sistemin yer alması bekleniyor. Yeni hibrit sistemi, Toyota’nın Polonya ve İngiltere fabrikalarında üretilerek, Türkiye’de ve İngiltere’de banttan inen Corolla modellerindeki yerini alacak.

5. jenerasyon hibrit motor ve şanzımanların üretimi, Polonya tesisinde 77 milyon euro ve İngiltere tesisinde 541 bin euro yatırımla gerçekleştirilen yedi üretim hattının güncellenmesiyle başlayacak. Toyota Polonya’da MG1 ve MG2 elektrik motorları ile hibrit şanzımanları üretirken bu bileşenler, 5. jenerasyon hibrit aktarma organını oluşturmak üzere İngiltere’de 1.8 litrelik benzinli motorla kombine edilecek.

5. jenerasyon Toyota hibrit teknolojisi daha hafif, daha kompakt ve daha yüksek güce sahip elektrik motorlarıyla öne çıkıyor. Günlük sürüşlerde elektrikli sürüş miktarının daha fazla olmasıyla daha düşük tüketim ve CO2 emisyonları sunan yeni hibrit teknolojisi, aynı zamanda daha yüksek performans da sağlıyor. 140 PS güce sahip 1.8 litre hibrit motor, önceki jenerasyona göre 0-100 km/s hızlanmasını 1.7 saniye iyileştirerek 9.2 saniyeye indirdi.

BEKLEDİKÇE MALİYET VE FİYAT ARTIYOR

Sadece Çin değil Rusya-Ukrayna savaşı da üretimi ve maliyeti etkileyen unsurlardan. Tedarik süreleri uzadıkça artan maliyetlerin de zam olarak yansıdığı görülüyor. Özellikle ülkede yaşanan gaz krizi, üretim maliyetlerini vururken, uzmanlar sadece enerji kaynaklı maliyet artışının tek araçta 400 euro birden yükseldiğini paylaştı. Toplam maliyetin ise 14 milyar euroya ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden harekete hazır hale gelen araçlar, zamlı fiyat etiketleriyle yola çıkıyor. Bu yüzden Avrupa en azından bugün üreticilerin cazibesini kaybettiği ülkelerden biri haline geliyor.

TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?

İki ülkede yaşanan kriz Türkiye’yi de derinden sarsacak. Ağırlıklı ithal pazarın olduğu sıfır araçta, tedarik süreleri uzayacak. Çin etkisiyle yeniden 5-6 aylık teslimat sürelerini duymak şu sıralar zor değil. Öte yandan Avrupa’da da gaz kaynaklı yaşanan maliyet artışları da fiyatları sert etkiliyor. Bir yandan yüksek kur diğer tarafta demode vergi sistemi uzayan tedarik süreçlerinin tuzu biberi oluyor.

SAKARYALI COROLLA’YA YENİ NESİL HİBRİT

Yeni hibrit sistemi, Toyota’nın Polonya ve İngiltere fabrikalarında üretilerek, Türkiye’de ve İngiltere’de banttan inen Corolla modellerindeki yerini alacak. 5. jenerasyon hibrit aktarma organını oluşturmak üzere İngiltere’de 1.8 litrelik benzinli motorla kombine edilecek.

a.jpg

BAKIŞLARI HÂLÂ ÜSTÜNE ÇEKEBİLİYOR

Opel Mokka, güçlü motoru, sportif sürüşü ve premium modelleri aratmayan tarzıyla, dengeleri değiştirmeyi başardı. Renkli kombinasyonlarıyla dikkat çeken model, pazara çıkmasının üzerinden uzun bir yıl geçmesine rağmen bakışları üzerine çekiyor.

Son dönemin moda akımı olan SUV hareketi, markaların rekabeti bu alana taşımasına yol açtı. Birbirine benzeyen modellerin yarıştığı bu alanda markalar, dikkat çekici tasarım öğeleriyle öne çıkmak için çaba sarf ediyor. Bu alanda başarılı markalardan biri olan Opel de, Mokka gibi ilgi çekici bir modele sahip.

Sert çizgilerde yumuşak hatların birlikte sunulduğu yeni tasarım anlayışıyla Mokka, oldukça sportif bir görünüm vadediyor. Opel vizörü adı verilen dik burun tasarımı, düz çizgiler ve sürüş sırasında tamamen görünen motor kaputu, aracı tam bir SUV gibi görünmesini sağlıyor. Kavisli ve belirgin çizgilerle şekillendirilen karoser, çift renk seçeneğiyle dikkat çekiyor. Siyah motor kaputu da sınıfında bir ilk. Aracın arka tasarımı da oldukça şık. Küçük cam, şık far grubu ve sportif tampon, arka tasarımın dikkat çekici unsurları. Aracın iç mekanı da yenilenmiş.

b.jpg

Her ne kadar kumanda birimlerinin birçoğu önceki nesilden alınsa da yeni Pure Panel, araca premium bir hava katıyor. Konuğumuzda kullanılan 12 inçlik dijital göstergeler ve hemen yanına yerleştirilen 10 inçlik dokunmatik multimedya ekranı, üst sınıf modelleri hatırlatıyor. Markanın, Fransız akrabasından alınan vites kumandası ve bolca piyano boyalı yüzey, iç mekanın şık tasarımını tamamlıyor. Dar açılan arka kapıların ardında, çok da geniş olmayan bir oturma alanı sunuluyor. Aracın 350 litrelik bagajı ise koltukların yatırılmasıyla 1105 litreye kadar genişletilebiliyor. Elektrikli versiyonu da bulunan otomobil, bize 1.2 litrelik 3 silindirli benzinli versiyonuyla konuk oldu.

Mokka’nın kaputunun altında 130 beygir güç ve 230 nm tork üreten bu motor, gücünü 8 ileri tam otomatik şanzımanla ön aksa iletiyor. Bu kombinasyonla araç, 0-100 km/s ivmelenmesini 9.2 saniyede tamamlıyor ve saatte 200 kilometrelik maksimum sürate ulaşabiliyor. 1220 kilogramlık ağırlığa sahip Mokka, oranları iyi ayarlanmış şanzımanıyla ara hızlanmalarda da beklentileri rahatlıkla karşılıyor. Fabrika verilerine göre yeni Mokka’nın ortalama tüketimi 4.9 litre. Bizim kullanımımızda yol bilgisayarına yansıyan ortalama ise 6.0 litre oldu.

HYUNDAİ KONA’YA YENİ YÜZ

Hyundai’nin büyük beğeni toplayan B-SUV modeli Kona, yeni yüzüne kavuştu. Daha teknolojik bir otomobil halini alan Kona, fütüristik bir tasarıma sahip olmuş. Yükseltilmiş bir şekilde karşımıza çıkan model, tamamen elektrikli, hibrit ve benzinli seçenekleriyle pazarda boy gösterecek. Elektrikli versiyonda varyantında zirveye çıkan düz çizgi halindeki LED DRL gündüz farları ve tamponun her iki köşesine yerleştirilen farlar, otomobilin karakteristik özelliğini vurguluyor.

aaa-001.jpg

Yeni Kona, iç mekanda da geliştirilmiş özellikler sunuyor. KONA, 12,3 inçlik çift geniş ekranlar ve kayan kokpit tasarımı sayesinde yüksek teknoloji mobilite izlenimi veriyor. Ortam aydınlatması, kullanıcı deneyimini ve rahatlığını artırırken, orta konsoldan direksiyon arkasına taşınan vites kolu sayesinde de daha geniş bir iç hacim elde ediliyor.

İLK HİBRİT DACİA NİSANDA TÜRKİYE’DE

Dacia’nın yedi kişilik aile otomobili Jogger, satışa sunulduğu ülkelerde şimdiye kadar 83.000 adedin üzerinde sipariş ve 51.000’in adedin üzerinde satışla büyük bir başarı yakaladı. Nisan ayında Türkiye’de satışa sunulması planlanan hibrit teknolojisine sahip ilk Dacia modeli olan Jogger HİBRİT 140, Romanya Mioventi fabrikası’nda üretiliyor olacak ve markanın elektrikliye geçiş süreci açısından çok büyük öneme sahip.

abab.jpg

Hibrit güç-aktarma sistemi ve 140 bg toplam sistem gücüyle Jogger ürün gamında en iyi yakıt tüketimi ve CO2 emisyon değerlerini sunuyor. Sistem, kendini kanıtlamış ve Renault Grubunda yaygın olarak kullanılan bir teknolojiden yararlanıyor. 90 bg güç üreten dört silindirli 1,6 litrelik benzinli motor, iki elektromotor (bir 50 bg motor ile birlikte yüksek voltajlı marş jeneratörü) ve içten yanmalı motora bağlı dört vites ve elektromotora bağlı iki vitesli otomatik şanzıman olmak üzere gelişmiş bir çözümden oluşuyor.

ÇİNLİ CHERY GELECEK YIL YENİDEN YOLA ÇIKIYOR

2023 yılında Türkiye pazarında da satışa sunulması planlanan Chery OMODA 5, Meksika’nın büyük bir bölümünü kapsayan medyası Autoshow TV tarafından “Yılın En İyi SUV’u” ve “Yılın En İyi Orta Boy Crossover Aracı” ödüllerine layık görüldü.

r.jpg

Bu prestijli ödüller, Chery OMODA 5 modelinin bilinirliğini ve rakipleri karşısındaki başarısını kanıtlıyor. Genç kullanıcılara odaklanan OMODA, “O-UNIVERSE” adı verilen ekosistem ile de araçları sadece bir makine olmaktan çıkarıyor, her zaman ilgi alanlarına göre kullanıcısına eşlik edebilecek yeni bir ekoloji ortaya koyuyor.

İKİNCİ ELE TERMİNAL KONSEPTİ

İkinci el otomotiv sektöründe Türkiye genelinde Bayi Ağı Yönetimi yapan 2plan, hizmet zincirine bir halka daha ekleyerek “Terminal” konseptini hayata geçiriyor. Araçların ve insanların buluşma noktası anlamına gelen “terminal” ile otomotivi günlük hayatın bir parçası yapan benzersiz bir bakış açısı sunan 2plan, bütün bu ayrıcalıkları bir arada ve şehrin merkezi Etiler’de 30.000 m2 bir alanda sunmaya başlıyor. 21 Aralık’ta kapılarını açan 2plan Terminal, perakende satış ve satın alma işlemlerinin yanında son kullanıcıların da ihalelerden araç satın almasına ya da ihalelerde aracını satmasına olanak tanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN