Petrol fiyatının gelecek yıl 100 doları aşması öngörülüyor: Yükselişe arz kesintileri ve talepteki artış neden olacak

Petrol fiyatının gelecek yıl 100 doları aşması öngörülüyor: Yükselişe arz kesintileri ve talepteki artış neden olacak

ABD merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Goldman Sachs, arz kesintileri ve talepteki artış, piyasadaki arz yönlü sıkışıklığı artırarak petrolün varil fiyatının gelecek yıl 100 doları aşabileceğini öngörüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Goldman Sachs, petrol fiyatlarının gelecek yıl varil başına 100 doları aşabileceğini bildirdi. Goldman Sachs tarafından hazırlanan rapora göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun arz kesintileri ve talepteki artış, fiyatları yukarı yönlü desteklemektedir.

Raporda, ABD petrol üretiminde beklenen artışın talebi karşılamaya yetmeyeceği vurgulanmaktadır. Bu nedenle, önümüzdeki 12 aylık dönemde petrol fiyatlarının varil başına 100 doları aşabileceği öngörülmektedir. Önceki tahminlere göre, Goldman Sachs fiyatların gelecek yıl varil başına 93 dolar civarında olacağını öngörmüştü.

SUUDİ ARABİSTAN KESİNTİLERİNE RAĞMEN KAZANCINI ARTIRABİLİR

Suudi Arabistan ve OPEC+ ülkelerinin arz kesintilerinin fiyatları artırma konusundaki kararlılıklarını ortaya koyduğu belirtilmektedir. Fiyat değişimlerinin OPEC grubu ülkelerinin arz kesintilerine bağlı olduğu ve fiyatların grup hedefi olan varil başına 80-105 dolar aralığında olacağı tahmin edilmektedir. Suudi Arabistan, üretim kesintilerine rağmen gelecek yıl kazancını artırabileceği öngörüsünde bulunulmaktadır.

11.jpg

ABD öncülüğünde bazı OPEC dışı ülkelerdeki arz artışları nedeniyle OPEC grubunun üretim kesintilerine bir süre daha devam edebileceği tahmin edilmektedir. Ayrıca, ABD'de sondaj ve üretim konusundaki kısıtlamaların hafiflemesiyle ülkenin daha hızlı üretim yapabileceği belirtilmektedir.

Raporda, küresel petrol talebinin artacağı, özellikle Çin, Hindistan ve Ortadoğu bölgesindeki ekonomik toparlanma süreci ile büyük talep artışlarının etkili olacağı ifade edilmektedir. Küresel enerji fiyatlarındaki artışın ABD ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik büyümeye sınırlı bir negatif etkisi olacağı belirtilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN