Piyasa anketinden çıkan ilginç sonuç! Bitcoin'e yatırım yapanların sayısı şaşırttı

Piyasa anketinden çıkan ilginç sonuç! Bitcoin'e yatırım yapanların sayısı şaşırttı

Bitcoin yeni ekonomik sistemde güçlü bir şekilde varlığını devam ettirecek gibi gözüküyor. Piyasada yapılan araştırmalar dijital para birimi Btcoin'e yatırım yapan yatırımcı sayısını ortaya koydu. Türkiye'de altın hala en güvenilir yatırım aracı olarak görülürken piyasada yapılan bir araştırmaya göre; her on yatırımcıdan dördü Bitcoin'e yatırım yapıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) komitesi, Bitcoin ve Ethereum gibi bazı kripto para birimlerine yasak getirecek kural teklifini geçtiğimiz haftalarda reddetti. Kripto para birimlerinin çevresel ayak izinin azaltılmasını da kapsayan değişiklik önerisi, 32 "hayır", 24 "evet", 6 "çekimser" oyla reddedildi. Geçtiğimiz hafta Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Bütçe Komitesi Başkanı Pavel Zavalnıy, Rusya ile dost olan ülkelerle enerji ticaretini yerel para birimleriyle, gerekirse Bitcoin’le de yapabileceklerini söyledi.

Bitcoin'in küresel sermaye piyasındaki etkinliği günden güne artarken NG Araştırma şirketi 18 Mart – 25 Mart 2022 tarihleri arasında, 18 yaş üzeri, Türkiye geneli 2 bin 156 kişinin katılımı ile 'piyasada bitcoine olan eğilimle' ilgili bir anket yaptı. Anketin sonuçlarına göre; Türkiye'de 10 kişiden 4’ü Bitcoin yatırımı yaparken, 6’sı henüz Bitcoin’e yatırım yapmamış. Altın yatırımcı için hala en değerli yatırım aracı olarak görülüyor. Altından sonra en değerli yatırım aracı enstrümanları gayrimenkül ve döviz olarak belirlendi.

NG Araştırma araştırma şirketinin yaptığı anket sonuçlarına göre; ülkemizde Bitcoin’i duyanların oranı oldukça yüksek olsa da, katılımcılara Bitcoin hakkında ne kadar bilgiye sahip olduklarını sorulduğunda, kapsamlı bilginin az olduğu görülüyor.

Ankete katılan her 4 kişiden 1’i Bitcoin konusunda yeterli bilgisi olduğunu belirtirken, 3’ü ise az bir bilgiye sahip olduğunu belirtti.

TÜRK YATIRIMCISI BİTCOİN'E ILIMLI

Tüm Dünya’da önemli bir yatırım aracı olarak ilgiyi üzerinde toplayan Bitcoin’e ülkemizdeki yaklaşım, bazı yerli aracı şirketlerle ilgili yaşanan sorunlara rağmen oldukça ılımlı görünüyor. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 4’ü Bitcoin yatırımı yaparken, 6’sı henüz Bitcoin’e yatırım yapmadığını belirtti.

Ülkemizde Bitcoin yatırımının şu an %40 oranında olmasının nedeni, Bitcoin’e güvenme konusundaki kararsızlıktan ortaya çıkıyor. Yatırımcılar yıllardır yaptıkları yatırımlarda alışageldikleri üzere, birikimlerinin elinin altında bulunmasını tercih ediyor. Öyle ki ülkemizde bu durumu özetleyen “yastık altı” tabiri araştırma sonuçlarına göre; tam yerini buluyor.

Bitcoin, elle tutulur bir yatırım aracı olmadığından ve yapılan sahtekarlıklar sonucu kapanan bazı yerli aracı kurumlardan dolayı, katılımcılara ne kadar güvenilir bulduklarını sorusuna katılımcıların %40’ı Bitcoin yatırımının güvenli olup olmadığı konusunda kararsız oldukları cevabını verdi. Bitcoin’i güvenilir bulmayanların oranı %33 iken, %27’si ise güvenilir buluyor.

"KRİPTO PARADAN VERGİ GELMESİN"

Araştırmaya katılanların %26’sı kripto para gelirlerinin vergilendirilmesi gerektiğini düşünürken, %40’ı ise vergi olmaması gerektiğini düşünüyor. Bitcoin yatırımı yapmayanlar arasında bile vergilendirilsin diyenlerin oranı %25’te kalıyor.

Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağı yok ve bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değil.

Ankete katılan katılımcıların düşünceleri ise biraz daha farklı görünüyor. Araştırmaya katılanların %42’si kripto paraların yasal olduğunu belirtirken, %23’ü yasal olmadığını belirtiyor. Bu konuda bir fikir belirtmeyenlerin oranı ise %35.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN