Piyasanın enflasyon beklentisi yüzde 60'ın üzerinde

Piyasanın enflasyon beklentisi yüzde 60'ın üzerinde

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin yayımladığı ve piyasa temsilcileriyle yapılan ankete göre, enflasyon beklentileri yüzde 60'ı aştı. Beklentilere göre yıl sonu enflasyonu yüzde 45'lik artış olabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Merkez Bankası'nın aldığı faiz indirimi kararları ve Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi nedeniyle enflasyon artmaya devam ediyor.

Yatırım ve davranışlarını bu doğrultuda yönlendiren piyasanın mart ayı için enfaslyon tahmini ise belli oldu. Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine göre piyasa katılımcıları mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 61,4 seviyesine yükselmesini bekliyor.

BEKLENTİ YÜZDE 60'I AŞTI

Bloomberg'te yer alan habere göre, Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin düzenlediği enflasyon anketinde 23 kurumun medyan beklentisi mart ayında tüketici fiyat endeksinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,4 artması yönünde oluştu.

Katılımcılar bir önceki aya göre artışın ise yüzde 5,6 olacağını öngördü.

Mart ayı enflasyonu için yıllık bazda en düşük beklenti aylık yüzde 58,40 olurken, en yüksek beklenti yüzde 63,40 olarak kaydedildi.

Aylıkta ise en düşük beklenti yüzde 3,8; en yüksek beklenti yüzde 7 seviyesinde.

YIL SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 45

Ankette yıl sonu enflasyon beklentisini paylaşan 20 kurumun beklentisi yüzde 45'lik artış öngörüsüne işaret etti.

Şubat dönemi anketinde yıl sonu beklentisi yüzde 35 seviyesindeydi.

TCMB'nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 23,2 Hazine'nin ise yüzde 24 seviyesinde.

Bu yıl sonunda 2021 Kasım ve Aralık'ta yaşanan sert yükselişler nedeniyle enflasyonu aşağı çekecek belirgin bir baz etkisi bulunuyor.

Şubat ayında yıllık enflasyon TL'deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde yüzde 54,44'e yükselmişti.

MERKEZ BANKASI, LİRALAŞMA SİNYALİ VERMİŞTİ

Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta düzenlediği yatırımcı toplantısında yükselen enflasyonun ardından önümüzdeki ay rutin enflasyon raporu ile birlikte yeni bir enflasyon patikası sunacağını belirterek fiyat istikrarında ana unsurun liralaşma stratejisi olacağı mesajını verdi.

TCMB verdiği mesajlarda enerji hariç ÜFE'nin TÜFE'ye yansımasının neredeyse tamamlandığını söyledi ve dezenflasyonun bir süre içinde başlayacağını belirtti.

GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ YÜZDE 80'E DAYANDI

Enflasyonun öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu verileri artış ivmesine devam ediyor. Konfederasyonun verilerine göre Mart ayında gıda fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 76,4 arttı.

Böylelikle Türk-İş'in çalışmasına göre Mart ayında gıda enflasyonu rekor düzeye çıktı.

Verilere göre gıda fiyatları aylık bazda yüzde 8,24 arttı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN