Prim teşviki uzatılmazsa istihdamda düşüş bekleniyor

Prim teşviki uzatılmazsa istihdamda düşüş bekleniyor

İşverenlerin üzerindeki yükün hafifletilmesi ve istihdamın artırılması için ilk olarak 2018 yılında başlatılan 7103 sayılı ilave istihdam teşviki, Aralık 2022 itibarıyla sona erdi. İşverenler 30 milyar TL’lik teşvikten yararlanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Milyon İstihdam Projesi Kamuoyu Bilgilendirme Programı’nda yaptığı konuşmada, teşvik süresinin uzatılacağını duyurmuştu.

Depremzedelere de istihdam sağlayan birçok işveren, muhtasar beyannamelerini teslim etmeden önce, bu konuda verilecek karara odaklandı. Uzmanlar, verildiği takdirde prim teşviklerinin 2023te 40 milyar TLye ulaşması bekleniyor.

İşverenlere çalışan sayılarını artırmaları ve istihdamın güçlenmesi için verilen sigorta prim teşvikleriyle ilgili 7103 sayılı torba kanunla yürürlüğe giren teşvik süresi 31.12.2022 itibarıyla sona erdi. İşverenler, 30 milyar TL’lik teşvikten yararlandı. 2023 için 40 milyar TL olarak hesaplanan prim teşviklerinin süresinin uzatılması beklenirken, Türkiye genelinde yaşanan afetler sonrasında teşvikle ilgili kararname henüz yayınlanamadı. Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, "7103 sayılı teşvik, işverenler açısından çok önemli bir destek. Kararname henüz yayınlanmadığı için işverenler sigorta bildirgelerini bekletmek zorunda kalıyor. Eğer kararname yayınlanmazsa, istihdam sayısında azalma yaşanması kaçınılmaz olacak." dedi.

“İşverenler yeni yıl bütçelerini 7103 prim desteğini dikkate alarak yaptı”

Hem Türkiye’deki istihdama büyük katkısı olan hem de işverenler için gerçek bir teşvik niteliği taşıyan 7103 sayılı torba kanunla yürürlüğe giren ilave istihdam teşvikinin süresinin uzatılması için yetkinin Cumhurbaşkanında olduğunun altını çizen Haldun Pak, “İşverenler yeni yılda asgari ücrete yapılan zam sonrası oluşacak personel maliyeti bütçelendirmelerini 7103 sayılı prim desteğini dikkate alarak yaptı. Şu an Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği ‘İmalat ve bilişim sektörlerinde ilave istihdam yapan işyerlerine verilen aylık 10 bin liraya kadar sigorta prim desteği, 2023 sonuna kadar uzatılacak’ müjdeli haberinin resmi olarak yayınlanmasını bekliyoruz. Maalesef verilen işe giriş beyannameleriyle ilgili olarak geriye dönük işlem yapılamıyor. Bu yüzden de işverenler Ocak 2023 ve son günlerine gelinen Şubat 2023 muhtasar beyannameleri için teşvik tanımlamalarının yapılıp yapılmayacağı konusunda endişe yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

"İşverenler mevcut istihdamın devamlılığı için tüm olanaklarını kullanıyor”

Kayıt dışı çalışanların önüne geçilmesi, kadınların, gençlerin ve engelli bireylerin istihdamının artırılması için Ocak 2018'de yürürlüğe giren 7103 sayılı teşvik 2020 yılına kadar geçerliydi, sonrasında sürenin uzatılmasıyla işverenlerin de çalışan sayılarını artırdıklarını ve maddi olarak yüklerinin hafiflediğini ifade eden Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, “2018 yılından beri sağlanan bu prim teşvikleri sayesinde birçok kişi istihdam edilmiş oldu. Dönem dönem maliyetlerin fazla olması sebebiyle az personelle çalışmak zorunda olan işverenlerin de yükü azalmış oldu.

Pandemi, savaş ve daha birçok ekonomik etkenlerin ardından ülke olarak zorlu afet şartlarından geçiyoruz, sarmamız gereken yaralarımız var. Birçok işveren özellikle depremzedelere istihdam sağlamak için kapılarını açıyor. Önceliklerin farklı olduğunun bilincindeyiz ama işverenler muhtasar beyannamelerini teslim etmek zorunda. Kararnamenin yayınlanmasını bekleyen işverenler mevcut istihdamı korumak için maddi olarak tüm olanaklarını kullanıyor. Fakat yeni istihdamlar için gerekli bütçeye sahip olmadıkları için, istihdama katkı sağlayamayabilirler. Umuyoruz ki bir an evvel kararname yayınlanır ve işverenler rahat bir nefes alır.” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN