Resmi Gazete'de yayınlandı EYT'lilere zam müjdesi geldi! Cüzdanlar dolacak... Yüzde 30 detayı EYT'lilerin yüzünü güldürdü

Resmi Gazete'de yayınlandı EYT'lilere zam müjdesi geldi! Cüzdanlar dolacak... Yüzde 30 detayı EYT'lilerin yüzünü güldürdü

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandı. Teklifin yasalaşması ile birlikte 2 milyon 250 bin kişinin emekliliği kesinleşmiş oldu. Sürecin nasıl işleyeceğini araştıran EYT'lilere bir güzel haber daha geldi. EYT maaşlarına zam geliyor. Oran belli oldu, EYT'liler sevinçten çıldıracak. Peki EYT şartları neler? EYT kimleri kapsıyor? İşte detaylar...

EYT düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Milyonlarca kişinin merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Resmi Gazete'de yayınlandı. Böyle 2 milyon 250 bin kişinin emekliliği kesinleşmiş oldu. Sürecin nasıl işleyeceğinin merak eden vatandaşlara bir güzel haber daha geldi. EYT'lilere zam müjdesi. 2022 yılı büyüme rakamı, Ocak ayından sonra emeklilik dilekçesi verenlerin maaşına zam olarak yansıyacak. Miktar belli oldu, kimse bunu beklemiyordu. EYT'liler paraya para demeyecek. Peki EYT kimleri kapsıyor? EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatırılacak? EYT şartları nelerdir? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

SON DAKİKA: EYT MAAŞLARINA BÜYÜK ZAM GELİYOR!

Yapılan son dakika duyurusuna göre Ocak ayından sonra emeklilik dilekçesi verenler paraya paraya demeyecek. Dilekçe veren kişiler EYT düzenlemesiyle emekli maaşlarını büyüme zammı ile berber alacak. Yani milyonlarca EYT'linin maaşı, 2022 yılındaki ekonomik büyümeden kaynaklı artış eklenerek belirlenecek. Büyüme rakamları ise belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüdüğünü açıkladı.

fggfgfgf-17.jpg

BÜYÜMENİN YÜZDE 30'UNA DENK GELEN ZAM

İşlenen uygulamaya göre, 2022 yılı büyüme oranı bu yıl Ocak ayından sonra emekli olanların maaşlarına artış olarak yansıyacak. Peki bu artış ne kadar olacak? Ocak ayından sonra emekli olanların maaşı, büyüme oranının yüzde 30’una denk gelen yüzde 1,68 oranında artacak.

ghghhghg-4.jpg

Emekli maaşları, sigortalının çalışma yaşamı süresince SGK’ya bildirilen prime esas kazançlarının güncel tutarıyla belirleniyor. Bu kazançlar, yıllık TÜFE artışının tamamı ve yıllık büyümenin yüzde 30’u esas alınarak güncelleniyor.

EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlar, SGK'nın emekli maaşı hesaplama uygulamasında şu anda gördükleri maaş tutarının üstüne yüzde 1,68 zam alacak.

EYT ŞARTLARI NE?

Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.

İLK MAAŞ NE ZAMAN ALINACAK?

EYT’de aylık bağlama oranları ortalaması 8 bin 733 TL olacak. SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira, Bağ-Kur’dan emekli olacaklar 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira aylık alacak. EYT düzenlemesinin TBMM’de yasalaşması, Cumhurbaşkanı’nın onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanma süresi dikkate alındığında vatandaşlar mart ayı içerisinde dilekçerini verip, nisan ayında ilk emekli maaşlarını alabilecekler.

trtrtr.jpg

E DEVLETTEN EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

EYT için e-Devlet'te yeni düzenleme. e-Devlet arama çubuğuna EYT yazıldığında doğrudan başvuru ekranına ulaşılabilecek.

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın.

Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını" seçin.

SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın.

Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.

Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak..

E DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN