Şehir hastanelerinde yap-sat dönemi

Şehir hastanelerinde yap-sat dönemi

Türkiye’de bir yandan şehir hastaneleri hızla yükselirken, diğer taraftan da satışı için masaya oturuluyor. Devlet Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, KÖİ yöntemiyle yapılan projelerde satışın masada olduğunu, 22 şehir hastanesinden biri için Körfez’den bir yatırımcıyla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Şimdi de Hatay’a yapılması planlanan şehir hastanesi; Cumhurbaşkanlığı 2024 Yatırım Programı’na girdi. Uzmanlar buranın da yapıldıktan sonra satılacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ‘Şehir Hastaneleri’nde yeni bir dönem başlıyor. Bölgesel ve büyük sağlık kompleksleri olarak ortaya çıkan modelde, bir nevi yap-işlet-devret modeliyle yükselmeye devam ediyor. Kamu özel işbirliği (KÖİ) yöntemiyle hatta iddialara göre, hasta garantisiyle bile yapılan kurumlar şimdiler de ise satılması planlanıyor. Sayıştay raporlarına göre ‘hasta garantisi ve yüzde 70 yatak doluluk garantisi’ verilen şehir hastaneleri Körfez ülkelerine satılıyor.

Bloomberg News’e konuşan Devlet Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, otoyollardan sağlığa kadar uzanan ve kamu-özel sektör ortaklığı olarak adlandırılan projelerde anlaşmaların mümkün olduğunu söyledi. Dağlıoğlu, KÖİ yöntemiyle yapılan projelerde satışın masada olduğunu, 22 şehir hastanesinden biri için Körfez’den bir Arap yatırımcıyla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Dağlıoğlu, 2024’te 13 ile 15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı yatırım beklediğini, bunlar arasında en az bir otomobil üreticisi olacağını söyledi. Bir taraftan şehir hastaneleri masaya konulurken, diğer taraftan da yükselmeye devam ediyor. 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Hatay’a yapılması planlanan şehir hastanesi; Cumhurbaşkanlığı 2024 Yatırım Programı’na girdi. 2027 yılında tamamlanması planlanan 1000 yataklı şehir hastanesinin toplam bütçesi 9 milyar lira.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremlerin ardından Temmuz 2023’te; Hatay Şehir Hastanesi’nin planının devam ettiğini, iki ay sonra ihalesinin yapılacağını ve inşaata başlanmış olacağını açıklamıştı. Hatay Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı 2024 Yılı Yatırım Programı’na da girdi.

PROJE MALİYETİ 9 MİLYAR LİRA

Hatay’da yapılacak yeni şehir hastanesinin kapasitesi 1000 yataklı olacak. Proje maliyeti 9 milyar lira olarak planlanan, yatak başına 9 milyon lira harcanacak hastane 2027 yılında tamamlanacak. Hastane için bu yıl ise 794 milyon 400 bin lira ödenek ayrılacak. Plana göre, Hatay’ın yanı sıra; Van ve Muğla’ya da şehir hastaneleri kurulacak. Muğla’da 700 yatak kapasiteli şehir hastanesi için 7 milyar 89 milyon 275 bin lira bütçe ayrıldı. 800 yatak kapasiteli olması planlanan Van Şehir Hastanesi için de 8 milyar lira ödenek ayrıldı. İki hastanenin de, Hatay Şehir Hastanesi gibi 2027 yılında tamamlanması planlandı.

‘TAMAMEN ÖZELLEŞTİRİLMEK İÇİN YAPILIYOR’

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ve sendika üyeleri İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi Acil Servis girişinde bir araya gelerek hastanede yaşanan sıkıntılarla ilgili basın açıklaması yaptı. Ahmet Doğruyol şöyle konuştu: “Şehir hastaneleri bu ülkenin gerçeklerine uygun olan bir sistem değildir. Şehir hastanelerinin arsası devlet tarafından verilen özel şirketlerin yaptığı hastaneler ve 23-25 yıllığına kiralanmış olan hastanelerdir. Şehir hastanelerine bizim ülkemizde ihtiyaç yoktur. Bizim ülkemizde şehir hastanelerinin yerine devlet hastanelerinin yenilenmesi, ihtiyaç olan yerlere, bölgelere yeni devlet hastanelerinin yapılmasına ihtiyaç vardır. Yap, işlet, devret modeliyle Otoyol yapıyorsunuz. Havaalanı yapıyorsunuz. Tünel yapıyorsunuz. Bunların olmadığı yerde yapıyorsunuz. Ama devlet hastaneleri varken eee eğitim araştırma hastanelerimiz varken siz şehir hastanelerine neden ihtiyaç duyup şehir hastaneleri yapıyorsunuz? Buradaki konu tamamen şehir hastanelerinin özelleştirilmesi, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve özerkleştirilmesi üzerine gitmektedir.

‘BİZİM SİSTEME DEVLET HASTANELERİ UYGUN’

Ahmet Doğruyol “Devlet hastaneleri bizim ülkemiz sistemine uygundur. Şehir hastanelerine bizim ülkemizin ihtiyacı yoktur. Ve şunu sormak istiyoruz. Siz bugün Bugüne kadar devlet hastanelerinde olmayıp da şehir hastanelerinde artı olarak yaptığınız bir tane iş ve işlemi gösterin. Hiçbir işlem yoktur. İzmir için söylersek üç tane hastanemiz şu an itibariyle ne olduğu belli olmaz bir durumda ve şehir hastanemize nerede tüm hastanelerimiz ve 112’nin aldığı tüm acil vakalar yönlendirilmektedir. Bundan dolayı şehir hastane Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sistemine uygun bir sistem değildir. Yap işlet, devret, kiralama modeli, bizim ülkemize uygun değildir bundan dolayı şehir hastanelerinden bir an önce vazgeçilmez gerekmektedir. Devlet hastanelerimizin yenilenmesine ihtiyacı vardır. Bakın İzmir’de 12 tane devlet hastanemiz depreme dayanıksızdır. Bunların yenilenmesi yerine maalesef tüm gücümüzü, tüm performansımızı, enerjimizi şehir hastanesine verdik. Ve şu hastanenin arsası devlet tarafından verilmektedir. Bundan dolayı şehir hastaneleri sisteminden Sayın Sağlık Bakanımız ve mevcut hükümetin bir an önce vazgeçmesi devlet hastanelerimizi güçlendirmek ve yenilemek gerekmektedir diye düşünüyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN