Şimşek, 2023 büyüme rakamlarını değerlendirdi: Milli gelirimiz 1,1 trilyon doları aştı

Şimşek, 2023 büyüme rakamlarını değerlendirdi: Milli gelirimiz 1,1 trilyon doları aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı büyüme rakamlarını yorumlarken, göstergelerin ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğine işaret ettiğini söyledi. 'Milli gelirimiz 1,1 trilyon doları aştı' diyen Şimşek, 2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı ve dengeli bir büyüme beklediklerini belirtti.

Türkiye'nin ekonomisinde büyüme rakamları belli oldu. TÜİK'e göre Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 4,5 büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kişisel X hesabından 2023 büyüme rakamlarını değerlendirdi.

"2023 yılı son çeyreğinde ekonomimiz yüzde 4 büyüdü" diyen Şimşek böylece 2023 yılı büyümesi Orta Vadeli Program'ın üzerinde yüzde 4,5 olarak gerçekleştiğine vurgu yaptı. Milli gelirin 1,1 trilyon doları aştığını belirten Şimşek, kişi başına milli gelir ise bir önceki yıla göre 2 bin 450 dolar artarak 13 bin 110 dolara yükseldiğini ifade etti.

Şimşek, program doğrultusunda büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelenmenin son çeyrekte de devam ettiğini vurguladı. Yılın ilk yarısında 8,8 puan olan iç talebin büyümeye katkısının yılın ikinci yarısında 6,6 puana gerilediğini belirten Şimşek, net dış talebin negatif katkısının ise 4,9 puandan 1,6 puana düştüğünü kaydetti.

BÜYÜMENİN ÜÇTE BİRİ MAKİNE VE TEÇHİZAT

2023 yılı büyümenin yaklaşık üçte birinin üretken kapasitemizi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini ifade eden Şimşek, güçlü şekilde destekledikleri yatırım ve ihracat ile daha nitelikli büyümeye doğru yol aldıklarını söyledi.

'ILIMLI VE DENGELİ BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ'

Bakan Şimşek, 2024 yılında net dış talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ılımlı ve dengeli bir büyüme beklediklerini ifade etti. Uyguladıkları politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonunun dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacağını vurgulayan Şimşek, kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını sağlamanın yanı sıra yüksek katma değerli üretime ve verimlilik artışına odaklanan yapısal reformlara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi pozitif bir gelişme olarak kabul ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN