Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa katılımcıları, hane halkı ve reel sektörün 12 ay sonrası tüketici enflasyonu beklentilerinin izlenmesi için düzenlediği "Sektörel Enflasyon Beklentisi" anketin mart ayı sonuçlarını yayımladı.
Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında yakından takip ettiği beklenti anketlerinde, Mart ayı sonuçları itibarıyla yukarı yönlü bir ivme kaydedildi.
HANE HALKI VE REEL SEKTÖR KARAMSAR
Anket sonuçlarına göre, 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentileri üç ana grupta da artış gösterdi:
Gelecek bir yıla dair en yüksek enflasyon beklentisi vatandaştan geldi. Hane halkının beklentisi 1,08 puan artarak yüzde 49,89 seviyesine ulaştı. Bu rakam, sokağın enflasyonun düşeceği yönündeki ikna sürecinin henüz tamamlanmadığını gösteriyor.
İş dünyasının 12 ay sonrası TÜFE beklentisi 0,90 puanlık bir yükselişle yüzde 32,90 olarak gerçekleşti. Sanayici ve tüccarın maliyet artışlarına dair endişelerinin sürdüğü gözleniyor.
Finans sektörü uzmanları ve ekonomistlerin beklentisi ise daha sınırlı bir artışla (0,07 puan) yüzde 22,17 seviyesine çıktı.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLEYENLERİN ORANINDA AZALMA
Gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğini bekleyen hane halkı oranı ise bir önceki aya göre 5,19 puan azalarak yüzde 15,14 seviyesinde gerçekleşti.
