Tabloya bak hesabını yap! Onlara da EYT çıktı: Emeklilik yaşınızı anında öğrenebilirsiniz

Tabloya bak hesabını yap! Onlara da EYT çıktı: Emeklilik yaşınızı anında öğrenebilirsiniz

Son dakika haberi... Milyonlarca kişinin merakla takip ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasında sıcak gelişmeler gelmeye devam ediyor. Tüm Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan ve TBMM komisyonunda yayınlanan EYT yasası Meclis'in gündemine geldi. Güncel tablo yayınlandı. Onlara da EYT piyangosu vurdu. 2000 2008 arası ve sonrası tablo açıklandı hemen emekli olacağın yaşı öğren! İşte detaylar...

EYT son dakika haberleri emeklilikte yaşa takılanlar tarafından merakla takip ediliyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ilimizde hissedilen deprem sonrası 'EYT yasası ertelenecek mi?' sorusu gündeme taşındı. Beklenen hamle geldi. EYT yasası TBMM komisyonunda yayınlanmasının hemen ardından Meclis gündemine geldi. Güncel tablo yayımlandı, hemen bak ne zaman emekli olabileceğini öğren. 2000 2008 arası ve sonrası için emeklilik şartları tek tek açıklandı. Peki EYT ertelendi mi, Meclis'ten geçti mi? EYT emekli maaşları ne kadar olacak? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

2000-2008 ARASI SONRASINA EYT PİYANGOSU

Milyonlarca kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasında yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. EYT yasasının TBMM komisyonunda yayınlanmasının ardından Meclis gündemine taşındı. Gelen yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanırken 1999 öncesi EYT yasası sonrası emekli olamayan milyonlara 2000 2008 arası ve sonrası için emeklilik şartları tek tek açıklandı.

ghhghg-18.jpg

EMEKLİLİK YAŞINIZI ANINDA ÖĞRENİN!

Alınan karar sonrası detaylar merak konusu oldu. Bülent Aydemir, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. EYT'de 2000 ve 2008 arası ve sonrası için gelişmeler paylaşıldı. Verilen bilgilerde şu ifadeler kullanıldı:

"EYT düzenlemesinden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanacak. SGK üzerinde büyük yük oluşturacak bu düzenlemeyle birlikte hayal kırıklığı yaşayan vatandaşlarımız da oldu. Bir gün ile EYT’yi kaçıran ya da ilk işe giriş tarihi 2000 sonrası olan vatandaşlar da kendileriyle ilgili düzenleme yapılmasını talep ediyor. Onların beklentisi EYT’liler gibi yaş şartı olmadan prim ve hizmet yılı şartını doldurmak koşulu ile emekli olmak değil. Kademeli emeklilik istiyorlar.

Bu konuyu araştırdım; yetkililere ve ilgililere sordum. Bu durumdaki vatandaşların haklı olduklarını ve bu konuda da bir ön çalışma başlattıklarını belirtiyorlar. EYT kapsamında olur mu ya da seçim öncesine yetişir mi bilemiyorum ama 2000 sonrası mağdurlarla ilgili bir kademeli emeklilik çalışması da başlatılmış. Özü itibariyle 2000-2008 arasında sigortalı olarak ilk kez işe girenlere kademeli emeklilik, daha açık ifadeyle emeklilik yaşını bir iki yıl geri getirecek bir çalışma bu... Buradan duyurmuş olayım… Daha EYT hayata geçmeden, bu da nereden çıktı? diyebilirsiniz. Bugün olmasa bile seçim sonrası kaçınılmaz şekilde gündeme geleceğini düşünüyorum. Çünkü genel seçimden 10 ay sonra bu kez belediye seçimleri var..."

TABLOYA BAK HESABINI YAP

Bu tabloya göre emeklilikte yaş ve primlerde tekrar güncelleme olması ve buna göre ise kapsam alanının genişletilerek emekli olacak kişi sayısında artış yaşanması bekleniyor.

hghgghgh.jpg

EYT EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Emekli maaşlarına yapılan zam sonrasında en düşük emekli maaşı 550 TL'ye çıkmıştı. EYT emekli maaşları hakkında AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, açıklamalar yaptı. Aydemir, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili, “SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” dedi.

hgghgh-1.jpg

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT'de sona yaklaşılmasıyla beraber şartlar ise emeklilikte yaşa takılanlar tarafından merak ediliyor. EYT şartları arasında sigortalılık süresi bulunuyor. EYT'de kadınlar için sigortalılık süresi 20 yıl, erkekler için ise 25 yıl olarak belirlendi. EYT için 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması gerekiyor. EYT'de yaş şartı aranmayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN