Tüketici güveni dip yaptı: Son 11 yılın en kötüsü

Tüketici güveni dip yaptı: Son 11 yılın en kötüsü

Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre Tüketici Güven Endeksi Mayıs'ta 55,20 seviyesine geriledi. Böylelikle endekste Ocak 2010'dan bu yana en düşük seviye kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayımladığı verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 oranında azaldı. Nisan ayında endeks 80,2 olarak kaydedilmişti. Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,75 gerileyerek 55,20 değerini aldı. İzlenen bu seviye 2010 Ocak ayında başlayan endeksin en düşük değeri olarak kayıtlara geçerek son 11 yılın dibini gördü.

Endeksin detayları incelendiğinde, tüketicinin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme yaşanırken, tüketim eğiliminde artış izlendi.

tt.jpg

Pandemiye bağlı ekonomik aktivitedeki gerileme, Mayıs ayının ilk yarısında Tüketici Güveninde görülen gerilemenin en temel nedeni olarak öne çıktı.

Finansal piyasalar ve özellikle döviz kurlarındaki baskının devam etmesi de düşüşün diğer bir nedeni gibi göründü.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,90 azalarak 68,03 değerini aldı.

ttt-001.jpg

Diğer taraftan, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 20,53 artarak 36,75 oldu. Baz etkisiyle artış oranı yüksek olsa da endeksin seviye olarak düşük seyrettiği görüldü.

Endeks verileri zayıf iç talep sinyali vermeye de devam etti.

tttt-001.jpg

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NEDİR?

Tüketici Güven Endeksi, tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçmeyi amaçlayan bir gösterge olarak tanımlanıyor. Bu gösterge, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işbirliğiyle gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi'ne göre belirleniyor. Tüketici Eğilim Anketi, bağımsız anket olarak aylık uygulanıyor. Anket sonuçları ise yaş ve cinsiyete göre sınıflandırılıyor.

Türkiye'de tüketici güven endeksi, ilgili ayın son haftasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ulusal Veri Yayımlama Takvimine göre Tüketici Güven Endeksi Haber Bülteni ile açıklanmaktadır.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NASIL YORUMLANIR?

Tüketici güven endeksi 0 ile 200 arasında değer alır. Tüketici güven endeksinde 100 birimin üzerindeki değerler tüketicinin ülke ekonomisindeki gidişatı olumlu yorumladığı, ekonominin büyümesini beklediğini gösterir. 100 birimin altındaki değerler ise tüketicinin ekonomide beklentinin olumsuz olduğunu ve ekonomide küçülme veya kötüleşme beklediklerini gösterir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN