Tüm markalara rekor zam! 2023 sigara zammı belli oldu... Bu zam tiryakilere tövbe ettirir

Tüm markalara rekor zam! 2023 sigara zammı belli oldu... Bu zam tiryakilere tövbe ettirir

Türkiye'de artan enflasyon ve dolar kurundaki hareketlilikle birlikte birçok ürüne peş peşe zam gelmişti. Gelen zamlardan en çok etkilenen ürünlerin başında ise sigara fiyatları geliyor. Enflasyondaki artışla beraber ÖTV'ye gelecek olan artış merak konusu oldu. 'Sigara fiyatlarına ne kadar zam gelecek?' sorusu araştırılırken beklenen haber geldi. Tüm markalara rekor zam. 2023 sigara zammı belli oldu. Gelen zamla birlikte en düşük sigara 33 lira olacak. İşte son dakika haberinin detayları...

Son dakika zam haberi... Enflasyon oranlarındaki artışa bağlı olarak Özel Tüketim Vergisi ÖTV'de beklenen artış beraberinde sigara fiyatlarına zammı gündeme getirdi. Milyonlarca kişi 'Sigaraya zammı geliyor? Sigaraya ne kadar zam gelecek?' sorularını araştırırken beklenen haber geldi. Tüm markalara rekor zam geliyor. Bu fiyat artışı tiryakilere tövbe ettirir. En ucuz sigara 33 liraya kadar yükselecek. Peki, sigaraya zam mı gelecek? Sigaraya yeni yılda zam mı gelecek? İşte güncel sigara fiyatları ve gelecek olan zam oranları...

SON DAKİKA: SİGARAYA OKKALI ZAM GELİYOR

Milyonlarca kişi sigaraya zam yapılıp yapılmayacağını araştırmaya başladı. Yeni yıla sayılı günler kala peş peşe zam haberleri gelmeye devam ederken, sosyal medyada sigara zammı gündeme taşındı. Birçok iddia ortaya atılırken 2023 sigara zammı belli oldu. Tüm markalara rekor zam geliyor! Bu zam tiryakilere sigara bıraktırır.

dfgfdg-4.jpg

TÜM MARKALARA REKOR ZAM!

Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerine göre Yİ-ÜFE’de Temmuz’dan bu yana beş aylık değişim yüzde 22,6 seviyesinde. 2022 Aralık Yİ-ÜFE aylık değişimi yüzde 2 olsa bile ocak ayında ÖTV’de yapılacak artış yüzde 25 olacak. Buna göre, tahmin edildiği gibi Yİ-ÜFE’de altı aylık değişim oranı yüzde 25 olursa ve başka bir karar alınmayıp bu oranda otomatik artış yapılırsa, “asgari maktu vergi” uygulaması sebebiyle önemli bir fiyat artışı ihtiyacı doğacak. Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur.

ARTIŞ NASIL OLACAK?

6 aylık ÜFE kadar artırılacak olan sigarada paket başına asgari maktu vergi 15.83 liradan 19,79 liraya yükselecek. Ancak sigaranın vergisinde bir şart daha var bu rakamın yani asgari vergi tutarının, perakende satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması gerekiyor. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergi tutarından büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.

ghhggh-9.jpg

Bu rakamların başa baş noktasını hesapladığımızda ise en düşük sigara fiyatı 31,41 lira olarak karşımıza çıkıyor. Bir de paket başına 0,7865 liralık maktu vergi var. Bu rakamı da yüzde 25 artırdığımızda karşımıza çıkan 0,9831'i eklediğimizde fiyat 31,41 liraya ulaşıyor. Yani eğer beklenen artış olursa hiç bir sigara 31,41 liranın altında satılamayacak. Bir de yüzde 18'lik KDV'nin artan tutar nedeniyle farkını dikkate almakta fayda var. Bu da 70 kuruş yapıyor. Toplarsak en az 33 liralık sigara fiyatına ulaşıyoruz.

EN UCUZ VE EN PAHALI SİGARA FİYATI NE KADAR, KAÇ TL?

Şu an en düşük sigara fiyatı 27,5 TL en yüksek fiyat ise 48 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN