TÜRK-İŞ başkanından zam isyanı! Bu sene bir kez yapılacak zamma tepki gösterdi: "Oldu olacak hiç zam yapmayın"

TÜRK-İŞ başkanından zam isyanı! Bu sene bir kez yapılacak zamma tepki gösterdi: "Oldu olacak hiç zam yapmayın"

Yıl sonu ile birlikte asgari ücret tartışmaları da hararetlendi. “Asgari ücrete bir kez daha zam yapılacak” açıklamaları TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ı kızdırdı. 11.402 lira ile kimse geçilemez diyen Atalay, “Oldu olacak hiç zam yapmayın” sözleri ile tepki gösterdi. İşte asgari ücret hakkındaki son gelişmeler…

Asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşın gözü gelecek İyi bir haberde. Artan enflasyon ve hayat pahalılığı derken vatandaşın cebine giren de girdiği gibi buhar oluyor. Asgari ücret görüşmeleri devam ederken konu hakkındaki açıklamalarda peş peşe geliyor. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay "Bu ücret başlangıç ücreti ama ülkemizde öyle bir noktaya geldi ki geçim ücreti oldu. Şimdi 11 bin 402 lira. Bakan Bey 'Bu sene bir kere artış olacak.' dedi. Hiç olmasın. Enflasyon da olmasın zam da yapmayın" sözlerini dile getirdi.

KİMSENİN BAŞI ÖNE EĞİLMESİN

Türkiye'de 8 milyon Asgari ücretli olduğunu belirten Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret için en büyük sözleşme diyerek kimsenin başının öne eğilmesine lüzum olmadığını belirtti. Türk-İş 24. Olağan Genel Kurulu bir araya gelirken görüşmelerde devam ediyor. Türkiye'deki en büyük problemlerden biri taşeron işçiler, iş kazaları ve asgari ücret olurken toplantıda bu üç başlık üzerinden başladı.

ergun-atalay.jpg

ATALAY'DAN SERT TEPKİ

Hükümetle birlikte işçilerin haklarını savunmak için sözleşme yapıldığının altını çizen Atalay, “Gücümüzün yettiği ve kanunların el verdiği kadar bir gayret sarf ediyoruz. Sözleşme bittikten sonra arka arkaya zamlar gelmeye başlıyor.” sözlerini dile getirdi. Artık herkesin zamları alıştığına dikkat çeken Atalay, memur sendikalarının ‘İşçiye fazla verdiniz’ söylemlerine tepki gösterdi. Hem hekimlerin hem de imamların aynı şekilde işçilere verilen rakamların kendilerine de verilmesi talebinde bulunduğunu ifade eden Atalay, yoksullukta değil refahta birleşelim sözleriyle tepkisini dile getirdi.

2023-asgari-ucret.jpg

ARTIK​​​​​​​ ÇÖZÜM BULUNSUN

Taşeron işçilerle ilgili düzenleme yapılırken 750 bine yakın işçinin kadrolu olduğu fakat eksiklerinin bulunduğu belirtildi. Kış aylarında bile elektrik direğinin tepesinde asılı bir şekilde iş yapan çalışanın kadroya geçemediği belirten Atalay, “Karayollarındaki işçiler, bana ‘Başkanım aynı araçtayız, aynı kar küreme işini beraber yapıyoruz, aynı asfaltı beraber döküyoruz’ diyorlar. Ama biri 12 bin, diğeri 22 bin alıyor. Biri yemek yiyor, diğeri yemiyor. Birine ikramiye var, birine yok. Bu adil bir sistem değil.” dedi.

taseron.jpg

Taşeron işçiye kadro konusunda bürokratların ve siyasilerin sesinin çıkmadığını ifade eden Atalay, taşeron çalışanlarının %90'ının Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın çalışanı olduğuna değildi. Atalay taşeron meselesini ülkenin gündeminden çıkarın diyerek duruma tepki gösterdi.

Hem taşeron işçilerin hem de belediye şirketlerindeki işçilerin kadro alması gerektiğine değinen Ergün Atalay, 1970-1972 yılları arasında eğitim gördüğü sırada 2 yıllık staj sigortasının bile sayıldığını işaret etti. Bugün birçok staj mağduru olduğunuz altını çizen Ergün Atalay, bu soruna da çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

KAZA DEĞİL CİNAYET

Günde ortalama 3 işçinin iş kazası nedeniyle Hayatını kaybettiğini ifade eden Atalay,Soma, Ermenek, Maraş, Siirt, Amasra'da yaşanan kazaları işaret etti. Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Atalay, Bu durumun iş kazası değil iş cinayeti olduğunu söyledi. O işçilerin 20 yıllık Çin maskesi kullandığının dosya da bile yer aldığının altını çizen Ergün Atalay, Anayasa Mahkemesi’nin adil bir karar vermesi gerektiğini vurguladı.

madenci.jpg

“ZAM OLMASIN PARA DA VERMEYİN”

Aralık ayında belirlenmesi beklenen asgari ücret hakkında açıklamalarda bulunan Ergün Atalay, “Yıllardır asgari ücret görüşmelerine arkadaşlarımız katıldı. 12 kalemi ilgilendiriyor. Bu ücret başlangıç ücreti. Öyle bir noktaya geldi ki bu ücret geçim ücreti oldu. Bakan bu sene bir defa zam olacak diyor. Hiç olmasın, zam da yapmayın, para da vermeyin. Parayı ver zam yap, neye yarıyor bu” dedi.

asgari-ucret-10-bin-tl-mi-oluyor.jpg

KİMSE BU PARAYLA GEÇİNEMEZ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücretle çalışan 4 işçinin yer alacağını vurgulayan Atalay, Sağlık işçisi, büro işçisi ve enerji işçisi ile birlikte karayollarında kar temizleyen işçilerin bulunacağını vurguladı. İşçiler aldıkları para ile nasıl geçindikleri hakkında bilgi verecek. Atalay, “Cambaz olsanız 11 bin 400 lirayla bir hafta geçinemezsiniz ya. Burada ne söylediysem orada da aynısını söylerim. Bu mesele hepimizin meselesi. 8 milyon asgari ücretli var. Bu ülkenin en büyük sözleşmesi. Bizim için fark etmiyor, onlar da komşularımız, arkadaşlarımız. Başlarını aşağı eğme lüksümüz yok" şeklinde konuştu.

asgari-ucret-zammi-ne-kadar-2023.jpg​​​​​​​

Ülkeyi yöneten kişilerin kendilerini görmezden gelmemesi gerektiğini vurgulayan Ergün Atalay açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

" Bizi yok saymayın. 3 gün sonra oturduğunuz koltuklarda işçiler oturur. Bazı bürokratlar ben devletin sahibiyim zannediyor. Herkes için geçici bu iş.”

Açıklamaların ardından oy birliği ile 24’üncü Olağan Genel Kurulu yönetim kurulu seçildi. Genel Kurul, Cumartesi günü yapılacak başkanlık seçimi ile sonlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN