Türkiye en büyük yatırım ligine çıktı: 10 unicorn da yolda

Türkiye en büyük yatırım ligine çıktı: 10 unicorn da yolda

Türkiye, birçok Avrupa ülkesini geride bırakarak milyar dolarlık yatırım ligine çıktı. Bu yılın ilk yarısında 129 Türk girişimine 1, 3 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Getir ve Dream Games'in ardından 10 unicorn daha yola çıkmaya hazırlanıyor.

Türkiye 2021 yılında girişim ekosistemi yatırımlarında yeni bir rekora imza attı. Son 10 yılda yapılan yatırım miktarı bu yıl tek çeyrekte gerçekleşti.

Son 10 yılda 736 milyon dolar yatırım gelirken, yılın ikinci çeyreğinde 63 girişim toplam 746 milyon dolar yatırım aldı. 2021 yılının ilk altı ayınd129 a ise Türk girişimine 1,3 milyar dolar yatırım yapıldı. Böylece Türkiye, girişimlere yapılan yatırımlarda birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı.

BİRİNCİ LİGİN EN ÜSTÜNE YERLEŞTİ

Türkiye, ikinci çeyrekleri karşılaştırıldığında Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İtalya, Belçika, Polonya gibi birçok Avrupa ülkesinden daha çok yatırım aldı. Geçen yıl ikinci çeyrekte yapılan 29 milyon dolar yatırımla 2. ligde olan Türkiye, bu yıl 1. ligin en üstüne yerleşti.

Kişi başına düşen melek yatırım ve girişim sermayesi yatırımlarına bakıldığında ise Türkiye'de 2021 ikinci çeyreğinde kişi başına 8,8 dolar yatırım yapıldı. Bu istatistik ile Türkiye; İtalya, Yunanistan, Portekiz, Rusya, Polonya gibi ülkeleri geride bıraktı.

Dünya'nın haberine göre, en çok yatırım alan girişimler Geetir, Dream Games, Martı, Ace Games, Ödeal, Appsilon Diamond, Trio Mobil, Veloxia, Tarentum, EasyCep oldu. İkinci çeyrekte kurucusu kadın olan 12 girişime 6 milyon dolar yatırım yapıldı.

"ÇOĞU GİRİŞİMCİ UNICORN OLMA YOLUNDA"

Startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, Türkiye’de değeri giderek artan 10 girişimin daha unicorn olma yolunda olduğunu söyledi.

Girişim ekosistemi ile ilgili Ünsal, şunları kaydetti: "Ekosistem artık daha büyük hedeflere koşmayı amaç edindi. İstisnalar hariç artık çoğu girişimci unicorn olmak istiyor. 200-300 milyon dolarlık exit’leri istemiyor. Ayrıca oyun konusunda uzmanlaştık, başka ülkelere nasıl oyun satılır bilen çok kişi var artık."

"SONBAHAR VERİMLİ GEÇECEK"

TOBB Türkiye Girişim Sermayesi Meclis Başkan Yardımcı ve DCP-Diffusion Capital Partners Yönetici Ortağı Altan Küçükçınar, Türkiye'de son bir yılda aktif fon sayısının hızla arttığını ancak Türkiye'nin halen potansiyelinin çok altında olduğunu belirtti.

Girişim sermayesinin iyi yolda olduğunu ve bu yılı da yine rekor yatırım miktarları ile kapatabileceklerini söyleyen Küçükçınar, şunları ekledi:

"Makroekonomik göstergelerden pandemi etkisinin azalması ile birlikte, önümüzdeki sonbahar aylarının yatırım açısından daha da verimli geçmesini bekliyoruz. Son aylardaki yüksek değerlemelere ulaşan yatırım turlarının da etkisiyle ekosistemdeki yatırım iştahının artmasını umuyoruz. Kamu tarafından yürütülen çeşitli fon oluşturma girişimlerinin de bu aylarda tamamlanmasını bekliyoruz."

Gelecek unicorn adayları şöyle:

1-Modanisa

2-Insider

3-Good Job Games

4-Fugo Games

5-Alictus

6-Vivense

7-Meditopia

8-Martı

9-Paycore

10-Ace Games

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN