TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras’ın gözaltına alınmasının ardından TÜSİAD üyesi hukukçu Prof. Dr. Gönenç Gürkaynak sosyal medya hesabından sert bir açıklama yaptı. Başkanların gözaltındaki fotoğrafını paylaşan ve "Bu fotoğraf onur nişanesidir" diyen Gürkaynak, gözaltıları hukuksuzluk olarak nitelendirerek, “Hukuksuzluğa işaret edenler suçlanıyor, ifade özgürlüğü yok sayılıyor” dedi.
BERFU KARGI
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras’ın “adli yargıyı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlamalarıyla gözaltına alınması iş dünyası ve hukuk çevrelerinde büyük tepkiyle karşılandı. Savcılığın talimatıyla gözaltına alınan iki başkan, dün adliyeye sevk edilerek adli kontrol şartıyla ve yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı.
Ekonomistlerden TÜSİAD sürecine eleştiri: Yatırımcı sunumlarında bu görüntüler kullanılsın"
Gözaltı kararının ardından sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapan TÜSİAD üyesi hukukçu Prof. Dr. Gönenç Gürkaynak, yaşananları sert sözlerle eleştirdi. 30 yıllık hukuk tecrübesiyle konuyu değerlendiren Gürkaynak, süreci Türkiye’de ifade özgürlüğünün geldiği noktayı gözler önüne seren bir örnek olarak tanımladı.
Gürkaynak paylaşımında, gözaltına alınan Orhan Turan ve Ömer Aras’ın polis eşliğinde adliyeye götürüldüğü fotoğrafı da gündeme getirdi. Gürkaynak, "Bu fotoğraf ilk bakışta rencide edici gibi görünse de, aslında adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı direnenler için bir onur nişanesidir. Bu insanlar, memleket meselelerini dile getirdikleri için gözaltına alındı ve bu durum, ifade özgürlüğünün nasıl ayaklar altına alındığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
'HUKUKSUZLUK HÜKÜM SÜRÜYOR'
Paylaşımında Türkiye’deki hukuksuzluk ortamına vurgu yapan Gürkaynak, “Hukuksuzluk hüküm sürüyor. Hukuksuzluğa işaret edenler ve ifade özgürlüğünü kullananlar, hukuk garabeti olan mekanizmalarla gözaltına alınıyor” dedi. Özellikle “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak” suçlamasının hukukun temel ilkeleriyle bağdaşmadığını belirten Gürkaynak, bu suçlamaların ifade özgürlüğünü engellemek için kullanıldığını dile getirdi.
'BU ÜLKEDE SİYASET YALNIZCA SİYASETÇİLERE Mİ AİT?'
Gürkaynak, paylaşımında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’a yönelik sözlerine de atıfta bulundu. Erdoğan’ın, “Siyaset yapmak istiyorsanız parti kurun ya da muhalefete katılın” açıklamasına tepki gösteren Gürkaynak, “Bu ülkede siyaset yalnızca siyasetçilere mi ait? Gerçek sahip toplum mu, yoksa yalnızca siyasi figürler mi?” diye sordu.
'15 YILDIR TÜSİAD ÜYESİYİM, GURUR DUYUYORUM'
2009 yılından bu yana TÜSİAD üyesi olan Gürkaynak, geçmişte TÜSİAD Yönetim Kurulu’nda da görev aldığını hatırlatarak, “15 yıldır bu kurumun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Başkanlığı ve Rekabet Hukuku Çalışma Grubu Başkanlığı yaptım. TÜSİAD, ülkenin daha şeffaf, adil ve hukukun üstün olduğu bir geleceğe kavuşması için mücadele ediyor” dedi.
'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK SAYILIYOR'
Prof. Dr. Gürkaynak açıklamasında, Türkiye’de ifade özgürlüğünün büyük baskı altında olduğunu vurgulayarak, “Politik ifade özgürlüğünün bile olmadığı bir ortamdayız. Korkmadan konuşan, endişelerini dile getiren insanlar gözaltına alınıyor. Bu durum sadece bireyleri değil, toplumu da sindiriyor” ifadelerini kullandı.
'BU FOTOĞRAFTAN UTANÇ DUYMAYANLAR, ONURU ANLAMAZ'
Paylaşımının sonunda gözaltına alınan TÜSİAD yöneticilerine destek veren Gürkaynak, “Bu fotoğrafı gören bazıları utanç duymayabilir, hatta bundan keyif alabilir. Ama bu insanların memleket meselelerini dile getirdikleri için yaşadıkları bu haksızlığı gören ve anlayan herkesin onlara selam göndermesi gerekir. Çünkü bu ülke, ancak bu cesur insanların gayretleriyle daha adil ve özgür bir yer olacak” diyerek sözlerini tamamladı.
Bugüne kadar yazdığım hiçbir yazıyı okumamış olsanız, bu yazdığımı okumanızı ve elden ele iletmenizi dilerim, rica ederim:
— Gönenç Gürkaynak (@GurkaynakGonenc) February 20, 2025
Türkiye'de ve dünyanın farklı yerlerinde hukuk uygulaması konusunda yaklaşık 30 yıllık tecrübesi olan bir hukukçu, bir uluslararası avukat ve 20 senedir… pic.twitter.com/VoTTIz0nA2